Οι συντάκτες της RBTH είχαν μια μοναδική «χάϊ-τεκ» εμπειρία. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους «αξιολογητές» του πρωτοτύπου smartphone διπλής οθόνης δεύτερης γενιάς YotaPhone, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση κινητών, MWC 2014, στη Βαρκελώνη, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η πρώτη ματιά
Οι ανταποκριτές της RBTH που κάλυψαν τη διεθνή έκθεση, κατάφεραν να αποκτήσουν το πρωτότυπο του δεύτερου «διπλού» YotaPhone και να μας μεταφέρουν τις πρώτες εντυπώσεις από το νέο ρωσικό μοντέλο. Το smartphone έχει γίνει πιο λεπτό, πιο ελαφρύ, λειτουργεί με την τελευταία έκδοση Android και είναι εξοπλισμένο με ένα τετραπύρηνο (quad–core) επεξεργαστή Snapdragon 800.
Το μέγεθος της οθόνης έχει αυξηθεί στις 5 ίντσες (στο πρώτο μοντέλο, το μήκος της διαγωνίου της οθόνης είναι 4,3 ίντσες). Τώρα, το smartphone εμφανίζει την εικόνα σε ανάλυση Full HD, και τα απότομα -σαν «τούβλο»- άκρα του κινητού είναι πλέον στρογγυλεμένα, καθιστώντας τη συσκευή πιο κομψή και μοντέρνα. Η δεύτερη οθόνη είναι επίσης αλλαγμένη. Έχει αυξηθεί η πυκνότητα των pixels, από τα 170 ppi στα 235 ppi, που βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα της μονόχρωμης οθόνης. Εκτός από αυτό, έχουν διευρυνθεί οι λειτουργίες της δεύτερης οθόνης: Τώρα δείχνουν, όχι μόνο εικόνες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πίνακας ελέγχου για προσαρμογή ρυθμίσεων.
Όπως είπε ο επικεφαλής της «Yota Devices» Βλαντισλάβ Μαρτίνοφ, στο άνοιγμα της crowdsourcing πλατφόρμας «Yota Idea Camp» στις 27 Μαρτίου 2014 στη Μόσχα, η δεύτερη γενιά YotaPhone smartphone με δύο οθόνες σχεδιάζεται όχι σαν ένα εξειδικευμένο προϊόν, όπως η πρώτη έκδοση του «διπλού» smartphone, αλλά σαν ένα gadget που προορίζεται για μαζική κατανάλωση. Η νέα συσκευή έχει προγραμματιστεί να βγει στην αγορά στα τέλη του 2014.
Οι εμπειρογνώμονες των πωλήσεων λιανικής, ανάμεσα τους και στελέχη των μεγάλων παικτών λιανικού εμπορίου στη Ρωσία, «Euroset» και «Svyaznoy», είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του νέου τηλεφώνου. Το πρώτο YotaPhone απέτυχε εμπορικά, μεταξύ άλλων, λόγω της έλλειψης οποιουδήποτε είδους στρατηγικής μάρκετινγκ. Ο επικεφαλής της «Yota Devices», πιστεύει, ότι το έξυπνο τηλέφωνο δεν χρειάζεται διαφήμιση και υποστήριξη σε θέματα μάρκετινγκ. «Η συσκευή θα πρέπει να πουλιέται από μόνη της». Η εταιρεία εμμένει στη στρατηγική της και σε σχέση με το δεύτερο smatrphone. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο YotaPhone δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των χρηστών. Συνολικά, μέχρι το Φεβρουάριο 2014, έχουν πουληθεί λίγο περισσότερα από 12.000 κινητά τηλέφωνα στη Ρωσία και την Ευρώπη.
Μικρότερες συσκευές, περισσότερη υγεία
Σε αυτή του τη λειτουργία, το YotaPhone έχει και άλλα πλεονεκτήματα, σημειώνει ο αμερικανός μελλοντολόγος και εμπειρογνωμόνων σε θέματα IT, συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Δίαιτα» (Digital Diet) Daniel Seeberg, που ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια της πλατφόρμας «Yota Idea Camp». Το τελευταίο διάστημα έγινε κατανοητό ότι είναι απαραίτητο οι χρήστες των κινητών να ξεκουράζονται από τα gadgets. Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που θυσιάζουν χάριν του Διαδικτύου ακόμη και την επικοινωνία με τους φίλους ή με την οικογένεια τους, είπε. Οι έξυπνες συσκευές πρέπει να είναι παραγωγικές, αλλά δεν θα πρέπει να μας αποκόψουν από τον πραγματικό κόσμο και το προϊόν της «Yota Devices», ταιριάζει σε αυτή τη φιλοσοφία, δήλωσε.Το κύριο πλεονέκτημα του YotaPhone, σύμφωνα με τους εφευρέτες του, είναι η δεύτερη οθόνη, η οποία επιτρέπει όχι μόνο τη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τον έλεγχο για επικαιροποίηση των ενημερώσεων χωρίς να χρειαστεί να ξοδευτεί χρόνος για το «ξεκλείδωμα» - «άνοιγμα» της κύριας, έγχρωμης οθόνης.
Επίσης, στα σχέδια της «Yota Devices» είναι ο σχεδιασμός του έξυπνου κινητού με στόχο τη βοήθεια στην παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των χρηστών μέσα από την ίδια συσκευή. Σύμφωνα με τον Μαρτίνοφ, οι προγραμματιστές της εταιρείας απασχολούνται ήδη με τη δημιουργία και την εφαρμογή λογισμικού στο δεύτερο μοντέλο, που θα επιτρέπει στους κατόχους του YotaPhone να παρακολουθούν την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται, ακόμα και τα χιλιόμετρα που διανύονται σε κίνηση. Οι μετρήσεις γίνονται από το ίδιο το κινητό, χωρίς να χρειάζονται οποιεσδήποτε πρόσθετες συσκευές.
Τεχνολογία και πολιτική
Βλαντ Μαρτίνοφ, Yota Devices. Πηγή: Ekaterina Turysheva
Παρά το γεγονός ότι το YotaPhone συχνά αποκαλείται το πρώτο ρωσικό smartphone, οι δημιουργοί του προτιμούν να τοποθετούν την έξυπνη συσκευή τους στην κατηγορία των παγκοσμίων προϊόντων.
Ο Μαρτίνοφ δήλωσε, ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να ανταποκριθεί στις πρόσφατες εκκλήσεις ρώσων αξιωματούχων και ορισμένων δημοσίων προσώπων να μποϊκοτάρουν αμερικανικά αγαθά (συμπεριλαμβανομένων των smartphones), λόγω της πολιτικής κατάστασης, και να προτείνουν στους καταναλωτές να αγοράσουν YotaPhone. «Εμείς δεν κάνουμε ένα προϊόν αποκλειστικά για τους ρώσους χρήστες. Τα YotaPhone πρέπει να είναι ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε ο Μαρτίνοφ.
Μιλώντας επίσης για την αντίδραση κυρίως των ξένων χρηστών από τις ΗΠΑ, ο επιστημονικός σύμβουλος της Crowdsourcing.org Tim Olsen, είπε: «Θα ήθελα να πω ότι είναι απίθανο να προχωρήσουν στην επιλογή ή μη του YotaPhone για πολιτικούς λόγους. Οι διαφορές μεταξύ των ρωσικών, αμερικανικών και άλλων τεχνολογιών είναι όλο και λιγότερο εμφανείς».
Τιμή
Ο Μαρτίνοφ δήλωσε, ότι το νέο YotaPhone δεύτερης γενιάς θα κοστίσει περίπου το ίδιο ή ελαφρώς φθηνότερα από τα Android - smartphones με παρόμοιες τεχνικές προδιαγραφές των κορυφαίων κατασκευαστών. Τα παρόμοια -σε τεχνικά χαρακτηριστικά- με το YotaPhone 2 smartphones, Sony Xperia Z1 και LG G2, κοστίζουν πλέον στη Ρωσία 700 δολάρια (25.000 ρούβλια) και 560 δολάρια (20.000 ρούβλια) αντίστοιχα. Αλλά μέχρι το τέλος του έτους, αυτές οι έξυπνες συσκευές θα γίνουν (τεχνολογικά) παρωχημένες και οι τιμές τους θα πέσουν.
Το YotaPhone που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2013, έγινε γνωστό ως το πρώτο ρωσικό smartphone με δύο οθόνες: Μία παραδοσιακή οθόνη και μία βασισμένη στην τεχνολογία ηλεκτρονικού χαρτιού («Always-On» Dual-Screen smartphone). Το YotaPhone πρώτης γενιάς προσανατολίστηκε κυρίως στις εφαρμογές για «early adopters», δηλαδή σε τεχνολογικά εξειδικευμένους χρήστες που ενδιαφέρονται για τα νέα χαϊ-τεκ προϊόντα και για τα φρέσκα gadgets της αγοράς.
0 Σχόλια