Ερώτησε ο Πόντιος Πιλάτος τον Χριστόν "Συ είσαι Βασιλέας" και ο Κύριος του απάντησε, "Γι αυτό εγεννήθη και γι αυτό ήρθα εις τον κόσμο για να μαρτυρήσω για την αλήθεια. Όποιος είναι απο την αλήθεια ακούει την φωνή μου". Ο Πιλάτος συνέχισε ρωτώντας τον Ιησού, "Τι είναι  αλήθεια".
Το ερώτημα που βασανίζει όλες τις γενιές των ανθρώπων για αιώνες, πόσο πνευματικό μόχθο και κόπο έχουν ξοδεύσει όλοι οι σοφοί και επιστήμονες απο την αρχαιότητα γα να απαντήσουν αυτό το θεμελιώδες για την ύπαρξη και τη ζωή του ανθρώπου ερώτημα αυτό ζητάει ο άνθρωπος αυτό επιθυμεί με όλη του την καρδιά να μάθει την αλήθεια, να γνωρίζει την αιτία των πραγμάτων και ιδιαίτερα την αιτία των γεγονότων που συμβαίνουν στη δική του ζωή. Να μάθει γιατί ζεί γιατί ήρθε στην ύπαρξη που θα οδηγηθεί όταν παύσει η ύπαρξη του να υφίσταται σε αυτό τον κόσμο.
Μέσα στους αιώνες απαντήσεις δόθηκαν προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίζουν να μάθουν όμως μόνο με την έλευση του Ιησού Χριστού γνωρίζαμε μάθαμε ότι η αλήθεια δεν είναι ιδέα, νόημα, φιλοσοφικό σύστημα, πολιτική θεωρία αλλά είναι Πρόσωπο είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.
Η ερώτηση του Πιλάτου δεν απαντήθηκε εκείνη τη στιγμή στον Πιλάτο, αφήνοντας τον μέσα στην άγνοια του στην αναζήτηση του για την αλήθεια, χωρίς τη γνώση της αλήθειας την γνώση που ελευθερώνει τον άνθρωπο. Η απάντηση όμως σε όλους εμάς που έχουμε αυτιά για να ακούσουμε μας τη δίνει ο Κύριος όταν μιλώντας στούς μαθητές του τους λέγει ότι πηγαίνει πρός τον Πατέρα και πάλιν θα έρθει για να τους παραλάβει και να είναι πάντοτε μαζί Του. Και ο Θωμάς του λέει, "Κύριε δεν γνωρίζουμε που υπάγεις και πως μπορούμε να γνωρίζουμε τον δρόμο", το ίδιο ερώτημα που είχε ο Πόντιος Πιλάτος ανακύπτει πάλι αυτή τη φορά στις καρδιές των μαθητών, "ποιά είναι η αλήθεια Κύριε και ως μπορούμε να την γνωρίσουμε", αλλά σε αυτή την περίπτωση ο Χριστός δεν μένει σιωπηλός αλλά απαντάει και η απάντηση του δίνει σε όλο το ανθρώπινο γένος και όχι μόνο στους μαθητές του το τέλος των αναζητήσεων μας το τέλος της πνευματικής περιπλάνησης μας σε ατραπούς ψεύδους και πλάνης που κάθε φορά μας απομάκρυναν από την αλήθεια και μας οδηγούσαν πιο κοντά στο σκοτάδι.  Εγώ Είμαι η Αλήθεια λέγει ο Χριστός Εγώ είμαι η Οδός Εγώ Είμαι η Ζωή κανείς δεν έρχεται πρός τον Πατέρα παρά δι Εμού.
Η αλήθεια είναι ο σαρκωμένος Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Ένσαρκος λόγος  του Πατρός.


Θεοφύλακτος Ακρίτας

0 Σχόλια