Πόσοι άνθρωποι ξέρουν ότι το σύγχρονο νοσοκομείο προέρχεται από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επίσης γνωστή ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία;Είναι ευρέως γνωστό ότι τα πρώτα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν στην Καππαδοκία, κάποια στιγμή γύρω στο 370 μ.Χ. από τον Αγ. Βασίλειος, επίσκοπο Καισαρείας. Υπήρχ μια Παράδοση από την αρχαιότητα για τη διατήρηση ξενώνων, γι αυτούς που βρίσκονταν σε μακρύ ταξίδι και την παροχή τροφής και στέγης. Ο Μέγας Βασίλειος προσέθεσε τους γιατρούς και το προσωπικό για την φροντίδα των ασθενών.
Αργότερα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Χρυσόστομος άνοιξε νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας.   
 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ιδρύματα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από τον αυτοκράτορα και από την Εκκλησία, αντίστοιχα - με άλλα λόγια, ήταν δημόσια ιδρύματα, δωρεάν και δημιουργήθηκαν για το κοινό καλό. Μέχρι το τέλος του έκτου αιώνα, τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να βρεθούν σε όλη την αυτοκρατορία.
Διατηρούνται  από την Εκλησία ως υπακοή στα λόγια του Κυρίου στο ευαγγέλιο του Ματθαίου(25:35-36): "Ήμοου πεινασμένος και μου δώσατε να φάγω, ήμουν διψασμένος και μου δώσατε να πιώ, ξένος ήμουν και με φιλοξενήσατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και με περιθάλψατε, σε φυλακή ήμουν και με επισκεφτήκατε."
Τα βυζαντινά νοσοκομεία ξεκίνησαν ως ιδρύματα για τους φτωχούς αλλά από τον έβδομο αιώνα αρχίζουν να εξυπηρετούν τους πλούσιους και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς να θεραπευτούν, και οι νοσηλευτές έκαναν λιγότερο ειδικευμένες δουλειές όπως ο καθαρισμός και τα σχετικά.
Είναι σαφές ότι οφείλουμε στους βυζαντινούς την ανάπτυξη των σύγχρονών νοσοκομείων, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κάθε μέλος της κοινωνίας από τον πιο πλούσιο έως τον φτωχότερο, δικαιούνταν και άξιζε την καλύτερη ποιότητα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης, κάτι το οποίο παρείχε η βυζαντινή κοινωνία.

0 Σχόλια