Στην είσοδο του χωριού Καλλικράτης στα Σφακιά συναντά ο επισκέπτης μια πλάκα που τον πληροφορεί ότι το χωριό χρωστά το όνομα του στο Μανούσο Καλλικράτη αρχηγό σώματος εθελοντών που το Μάρτη του 1453 ξεκίνησε να βοηθήσει στην άμυνα της Πόλης. Το τι απέγιναν αυτοί οι εθελοντές, μας πληροφορεί ο Γεώργιος Φρατζής στο «Χρονικό» :



«Όταν μπήκαν οι εχθροί στην Πόλη, έδιωξαν τους Χριστιανούς που είχαν απομείνει στα τείχη με τηλεβόλα, βέλη, ακόντια και πέτρες. Έτσι έγιναν κύριοι ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης, εκτός των πύργων του Βασιλείου του Λέοντος και του Αλεξίου, τους οποίους κρατούσαν οι ναύτες από την Κρήτη που πολέμησαν από τις 6 μέχρι τις 7 το απόγευμα και σκότωσαν πολλούς Τούρκους. Βλέποντας το πλήθος των εχθρών που είχαν κυριεύσει την πόλη, δεν ήθελαν να παραδοθούν, αλλά έλεγαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Κάποιος Τούρκος ειδοποίησε τότε το Σουλτάνο για την ηρωική άμυνά τους κι εκείνος συμφώνησε να τους επιτρέψει να φύγουν με το πλοίο και όλα τα πράγματα που είχαν μαζί τους».



Απόσπασμα από το Χρονικό του Γεωργίου Φραντζή

…κα γκρατες πάντων γένοντο, νευ δ τν πύργων τν λεγομένων Βασιλείου, Λέοντος κα λεξίου, ν ος στήκεισαν ο ναύται κενοι ο κ τς Κρήτης. Ατο γρ γενναίως μάχοντο μέχρι κα τς κτης κα βδόμηςρας κα πολλος Τούρκους θανάτωσαν κα τοσοτον πλθος βλέποντες κα τν πόλιν δεδουλομένη πσαν, ατο οκ θελον δουλωθναι, λλ μλλον λεγον ποθανεν κρεττον  ζν. Τορκος δέ τις τ μηρ ναφορν ποισας περ τς τούτων νδρείας, προσέταξεννα κατέλθωσιν μετ συνηβάσεως κα σιν λεύθεροι ατοί τε κα  νας ατν κα πσα ποσκευή, ν εχον. Κα οτως γενόμενον, πάλιν μόλιςκ το πύργου τούτους πεισαν πελθεν.






0 Σχόλια