Την άμεση σύνδεση του Ερντογάν με το ισλαμικό κράτος (ISIS) έφερε στο φως άλλη μια σημαντική αποκάλυψη των Wikileaks. Για την ακρίβεια μέσω περίπου εξήντα (60000) χιλιάδων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αποδεικνύονται οι διασυνδέσεις και δοσοληψίες του τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εκπροσώπους του ισλαμικού κράτους (ISIS), δηλαδή μέσω του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Συγκεκριμένα από την παραπάνω ηλεκτρονική αλληλογραφία αποδείχθηκε καθαρά ότι ο Αλμπαϊράκ σχετίζεται άμεσα  με την τουρκική εταιρεία Powertrans που εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου στην Τουρκία από το ISIS. Φυσικά το θέμα παίρνει μεγαλύτερη διάσταση επειδή πια αποδεδειγμένα φαίνεται ότι ένας ακόμη αντικειμενικός σκοπός της δημιουργίας του ISIS ήταν η καταφανής κλοπή πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία. Για τον σκοπό αυτό της κλοπής πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία καθώς και την μεταφορά του στην Τουρκία o Ερντογάν πέρασε σχετικό νόμο το 2011 για να δώσει αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου ακριβώς στην εταιρία Powertrans.
Τώρα εντελώς... τυχαία η εταιρία Powertrans που εμπλέκεται σε αυτό το διεθνούς βεληνεκούς σκάνδαλο δημιουργήθηκε για πρώτη φόρα το 2011, όπως αναφέρεται και στον διαδικτυακό της τόπο.
Και έτσι ξαφνικά η εταιρία αυτή αύξησε απότομα τον κύκλο εργασιών της λόγω του μονοπωλίου που της είχε δοθεί από τον Ερντογάν, λόγω της υποστήριξης της από αρκετούς άλλους τούρκους κρατικούς αξιωματούχους σε θέσεις κλειδιά, όπως τον πρώην υπουργό ενέργειας από το 2009 έως το 2015 Τανέρ Γιλδίζ (Taner Yildiz) και βασικότερα λόγω της κλοπής και μετέπειτα λαθρεμπορίας πετρελαίου από το Ιράκ και την Συρία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλμπαϊράκ, ενώ έχει αρνηθεί επανειλημμένα κάθε σχέση με την επίμαχη εταιρία Powertrans οι αποδείξεις που διέθεσε το Wikileaks αποδεικνύουν εντελώς το αντίθετο. Χαρακτηριστικά υπάρχει σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία όπου ο Αλμπαϊράκ εκφέρει γνώμη και εγκρίνει αποφάσεις που αφορούν άμεσα την σύνθεση και την τύχη του ανθρώπινου δυναμικού της Powertrans, όπως προσλήψεις, απολύσεις και μισθολογικές κλίμακες και εξελίξεις των εργαζομένων.
Επιπροσθέτως η συγκεκριμένη ομάδα από emails αποκαλύπτει τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να προπαγανδίσει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ μέσα από τον συμβατικό τύπο αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ουσία το περιεχόμενο των συγκεκριμένων αποδείξεων των Wikileakw ήταν γνωστό από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και κατ' επέκταση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εντολή του Πούτιν να βομβαρδίζονται ανηλεώς φάλαγγες πετρελαιοφόρων που εξήγαγαν κλεμμένο πετρέλαιο από την Συρία και το Ιράκ προς την Τουρκία. Επίσης χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ (Anatoly Antonov) τον Δεκέμβριο του 2015 που κατακεραύνωνε τον Ερντογάν για τις ύπουλες ενέργειες του κλοπής πετρελαίου εκ της αντιπροσωπείας του ISIS από το Ιράκ και την Συρία και την μετέπειτα παράνομη μεταφορά του στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση τα Wiκileaks προσφέρουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι η Τουρκία δεν σέβεται οποιοδήποτε διεθνές δίκαιο, δηλαδή είναι ένα κακοποιό κράτος (rogue state).

ΠΗΓΗ

0 Σχόλια