Η Τουρκία τιμά σήμερα την τρίτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σφοδρή απάντηση του οποίου συνεχίζεται αμείωτη ακόμη και σήμερα. Μια σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσά τους και αρκετές ομιλίες του Ερντογάν, καθώς και τα εγκαίνια ενός μουσείου στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη, είναι προγραμματισμένες για όλη τη σημερινή ημέρα προκειμένου να τιμηθεί η «15η Ιουλίου», που πλέον γιορτάζεται στη γειτονική χώρα.
Για τον Ερντογάν, οι εκδηλώσεις αυτές προσφέρουν την ευκαιρία να συσπειρωθούν οι πολίτες γύρω του εν μέσω δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία, με μια κλυδωνιζόμενη οικονομία, νέες εντάσεις με τη Δύση και την εκλογική ήττα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Πριν από τρία χρόνια, τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου, τμήμα του στρατού προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία, βομβαρδίζοντας κτήρια-κλειδιά στην Άγκυρα και βγάζοντας άρματα μάχης στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Η επέμβαση των στρατιωτών που παρέμεναν πιστοί στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς και χιλιάδων υποστηρικτών του που βγήκαν στους δρόμους έπειτα από έκκλησή του, απέτρεψαν το πραξικόπημα.
Η Άγκυρα θεωρεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, πρώην ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.

0 Σχόλια