Μαύρη μέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Τουρκία χαρακτηρίζεται η από πολλούς η σημερινή. Δυνάμεις της αστυνομίας συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν τα ξημερώματα στα γραφεία του δημοσιογραφικού ομίλου Ipek Koza στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν βίαια δημοσιογράφους και στελέχη του ομίλου, ενώ χρησιμοποίησαν πεπιεσμένο νερό εναντίον του πλήθους που διανυκτέρευσε έξω από τα γραφεία σε ένδειξη υποστήριξης προς τους δημοσιογράφους και αποδοκιμασίας των τουρκικών αρχών.
Ο όμιλος Ipek Koza, όπου ανήκουν δυο τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες Μιλέτ και Μπουγκιούν, κατηγορήθηκε επανειλημμένα ως όργανο του Γκιουλέν, αντιπάλου του Ερντογάν. Συγκεκριμένα του επιρρίφθηκε ότι χρηματοδοτούσε τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα.
Εισβολή σε ζωντανή μετάδοση
Η αστυνομική επιχείρηση έγινε βάσει εισαγγελικής εντολής να τεθεί ο όμιλος υπό αναγκαστική διαχείριση και να διοριστούν επίτροποι, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από τον φιλοκυβερνητικό εκδοτικό όμιλο της Σαμπάχ. Το κοινό των δύο καναλιών του Ομίλου Ipek παρακολούθησε ζωντανά την εισβολή της αστυνομίας.
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των δημοσιογραφικών κύκλων και της αντιπολίτευσης. Έντονη ανησυχία εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία. Τέσσερα 24ωρα πριν από τις εκλογές, η σημερινή φίμωση δύο εφημερίδων και δύο καναλιών προοιωνίζεται ανησυχητικές εξελίξεις. Ήδη ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν και κυβερνητικός βουλευτής Αυντίν Ουνάλ δήλωσε ότι όλα τα αντικυβερνητικά μέσα θα «πληρώσουν για την αυθάδεια τους» μόλις αναλάβει το κόμμα του την εξουσία την 1η Νοεμβρίου. Αναφερόταν ειδικά στις εφημερίδες Χουριέτ, Τζουμχουριέτ, Σοζντζού και Ζαμάν, στελέχη των οποίων ήδη υφίστανται ποινικές διώξεις και ορισμένα έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη

0 Σχόλια