Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς αντιμετωπίζουμε την "Ταρίφα" στα μυστήρια; Η λύση που προτείνει ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός

Posted by Θεοφύλακτος Ακρίτας  |  at  11:40 μ.μ. No comments

Όπως σε όλες τις εποχές έτσι και σήμερα υπάρχουν ορισμένοι ιερείς (ελάχιστοι, ευτυχώς) που δεν τιμούν την θέση τους. Που απαιτούν χρήματα για να επιτελέσουν μυστήρια του Θεού και ορισμένες φορές θέτουν και... ταρίφες, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν είναι σε θέση να πληρώσει το αντίτιμο το ποίμνιο. Και δεν αναφερόμαστε βεβαίως σε όσους απλά δέχονται όποια βοήθεια τους προσφερθεί, κάτι που είναι παλαιά παράδοση μας , το να βοηθούμε τους Ιερείς που έχουν και αυτοί ανάγκες (ιδιαιτέρως αν είναι έγγαμοι και πολύτεκνοι). Παρόμοια φαινόμενα είχαν παρουσιασθεί και στην εποχή του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού. Μάλιστα, ορισμένοι Ιερείς είχαν "ταρίφα" για το Μυστήριο της μετανοίας / εξομολόγησης. Παρακάτω βλέπουμε πως ο Άγιος μας συνιστά να αντιμετωπίζουμε τους Ιερείς που πουλούν τα Μυστήρια του Θεού.
Ένας άνθρωπος πηγαίνει να εξομολογηθή εις έναν Πνευματικό και ο Πνευματικός του γυρεύει άσπρα (=χρήματα) δια να τον συγχωρέση, αυτός τι πρέπει να κάμη; Πρέπει να του ειπή: "Ας είναι ορισμός σου. Πόσα θέλεις; Ύστερα σου τα δίνω ωσάν λάβω την συγχώρησιν από τον Πνευματικόν μου." Και ωσάν λάβη την συγχώρησιν, να του ειπή: "Πνευματικέ, σε εγέλασα, δεν έχω να σου δώσω τίποτε, διατί τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος δεν πουλιώνται." Και έτσι διορθώνεται και ο Πνευματικός.
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο του  Ι. Μενούνου "Κοσμά του Αιτωλού, διδαχές και Βιογραφία", εκδόσεις Ακρίτα, σελ 147, Διδαχή Γ'.

Η Ελλάδα μέσα στους Αιώνες:

"Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες, της ελευθερώσεως της πατρίδος μας! Το τέλος των τυράννων είναι αδελφοί μου πασίδηλον.".

Λάβε Ενημερώσεις

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ:

Σχετικά Άρθρα

0 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top