Τα γεγονότα στην αγορά της Μόσχας με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, υποχρέωσαν τις αρχές να εστιάσουν την προσοχή στις εθνοτικές ομάδες και στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις της αστυνομίας. Στο εξής οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας και οι αρχές επιβολής του νόμου σκοπεύουν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεδομένου ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας που περιλαμβάνει την εθνολογική συνιστώσα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για διεθνοτικές συγκρούσεις.
Η επίθεση στους αστυνομικούς στην αγορά της Μόσχας δεν προκάλεσε μόνο την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, αλλά έδωσε και το έναυσμα για να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, υπέγραψε διάταγμα στο οποίο γίνεται λόγος για τέλος της ασυλίας που επικρατεί στις αγορές της πρωτεύουσας και έλεγχο της τήρησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, καθώς και για την ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος όπως και εκείνου που σχετίζεται με τη δράση εθνοτικών ομάδων. Μια ακόμη -προφορική τη φορά αυτή- εντολή, έδωσε ο υπουργός στον επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών για την περιοχή της Μόσχας, Ανατόλι Γιακούνιν, η οποία σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αστυνομία, αφορά μεγάλες επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι εκκαθαρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις αγορές της Μόσχας, είναι μόνο η αρχή μιας ευρείας επιχείρησης.
Η διαρκώς αυξανόμενη διεθνοτική ένταση στη Μόσχα έχει δύο βασικές παραμέτρους: 1.Τον χαλαρό έλεγχο της ροής ξένων μεταναστών (κυρίως από χώρες της Κεντρικής Ασίας και του ευρύτερου Καυκάσου). 2.Την εντελώς ανεξέλεγκτη μετακίνηση από τις Δημοκρατίες του
Βόρειου Καυκάσου. Ενώ οι μετανάστες από την Ασία απασχολούνται κατά κύριο λόγο στις οικοδομές και στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, οι Καυκάσιοι δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο. Η κατάσταση στις αγορές της πρωτεύουσας προκαλεί εδώ και πολύ καιρό οργή, καθώς παρά την κατάργηση τα τελευταία χρόνια των μεγαλύτερων και πιο ύποπτων αγορών, εκατοντάδες αγορές τροφίμων και άλλων προϊόντων συνεχίζουν να αποτελούν χώρο πιθανής διεθνοτικής ανάφλεξης. Παράλληλα, η δραστηριότητα σε αυτές, φέρει σε μεγάλο βαθμό ημι-εγκληματικό χαρακτήρα, γεγονός που συζητείται ευρέως στην κοινωνία. Συζητείται επίσης και το γεγονός, ότι την κατάσταση αυτή -πιθανόν- υποθάλπει ένα διεφθαρμένο κομμάτι της αστυνομίας.
Διαφθορά στην Αστυνομία
Το μέλος του προεδρικού Συμβουλίου για την κοινωνία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής πάταξης της διαφθοράς, Κιρίλ Καμπανόφ, ανέφερε ότι «τις μεγάλες αγορές ελέγχουν εκπρόσωποι της γεωργιανής διασποράς, καθώς και μετανάστες από το Νταγκεστάν και την Καμπαρντινο-Μπαλκάρια». Υποστηρίζει δε, ότι όλα αυτά τα γνωρίζει η αστυνομία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Καμπανόφ, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και ομάδες από την Ασία -όχι μόνο από την Κεντρική- αλλά και από την Κίνα και το Βιετνάμ, οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα το εγκληματικό περιβάλλον στη Μόσχα. «Σημαντική ιδιομορφία τους, είναι ότι αποτελούνται από φτωχούς, και αυτό κάνει τις συγκρούσεις ακόμη πιο βίαιες».
Ο ειδικός αναφέρει ότι τα χρήματα που αποκομίζουν τα κυκλώματα παράνομα στις αγορές, χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς. Όπως εκτιμά ο Καμπανόφ, τα έσοδα από το εμπόριο εξασφαλίζουν έως και το 60% των συνολικών πόρων των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Προκειμένου η αστυνομία να περάσει, από την προστασία των εθνοτικών ομάδων που ελέγχουν τις αγορές, στην καταπολέμησή τους, θα χρειαστεί πρωτίστως να εκκαθαριστούν οι τάξεις του υπουργείου Εσωτερικών από τη διαφθορά. «Για ποιο λόγο στο τελευταίο συμβάν οι αστυνομικοί προσπάθησαν με τόσο ευγενικό τρόπο να λύσουν το πρόβλημα με αυτούς που στράφηκαν εναντίον τους;», διερωτάται ο Καμπανόφ, και εξηγεί: «Επειδή μπορεί να τους επιπλήξουν οι επικεφαλής τους, οι οποίοι καλύπτουν τη δράση των τελευταίων στις αγορές, ενώ και οι ίδιοι (σ.σ. οι αστυνομικοί) ενδεχομένως έχουν κάποιο ιδιοτελές συμφέρον». Η διαφθορά -τονίζει- πρέπει να παταχθεί καθέτως και οριζοντίως.
Το ίδιο το πρόβλημα στις αγορές σχετικά με τις εθνοτικές ομάδες υφίσταται ήδη εδώ και δυο δεκαετίες. Αρχικά ο έλεγχος του εμπορίου στη Μόσχα βρέθηκε στα χέρια της μαφίας ορισμένων εθνοτικών ομάδων από τον Καύκασο, αυτό δηλαδή που στην αστυνομική γλώσσα αποκαλείται «οργανωμένες εγκληματικές ομάδες». Σταδιακά, αυτές άρχισαν να μοιράζουν τις σφαίρες επιρροής, τόσο γεωγραφικά, όσο και σχετικά με τα είδη εμπορευμάτων. Ισχυρότερες θεωρούνταν αυτές της Γεωργίας, της Τσετσενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και του Νταγκεστάν. Τη δεκαετία του 2000, οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες από τον ευρύτερο Καύκασο άρχισαν να γίνονται όλο και πιο αδύναμες στη Μόσχα, εξαιτίας της πίεσης των ομάδων από τον Βόρειο Καύκασο, χάνοντας σταδιακά τη «μάχη» για τις αγορές και το εμπόριο. Τότε πλέον απέκτησε τη σημερινή μορφή του το σύστημα της διαφθοράς.
Εάν το πρόβλημα δεν τύχει της δέουσας προσοχής, τότε μπορεί να οδηγήσει σε διεθνοτικές συγκρούσεις. Όπως ανέφερε το μέλος του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Ρωσίας, Γκεόργκι Φιόντοροφ, «Η δραστηριότητα των εθνικών εγκληματικών ομάδων προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στην κοινωνία, ενεργοποιεί τις εθνικιστικές ριζοσπαστικές ομάδες και εντέλει, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συρράξεις εθνοτικού χαρακτήρα».
Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα του υπουργού Εσωτερικών να συνδυάσει την καταπολέμηση εθνικών εγκληματικών ομάδων με την εκκαθάριση στο εσωτερικό της αστυνομίας. Ο Καμπανόφ εκφράζει την πεποίθηση ότι τώρα θα πραγματοποιηθεί μαζική εκκαθάριση η οποία θα εξυγιάνει πραγματικά την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Καμπανόφ, η σημερινή γενιά των ανώτατων αξιωματούχων του ΥΠΕΣ είναι απόλυτα ενημερωμένη για την υφιστάμενη κατάσταση.
Το πέρασμα από την εκκαθάριση των αγορών, στην εξάλειψη των εθνοτικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, φανερώνει ότι η πολιτική ηγεσία κατανοεί πως πρέπει να καταπολεμηθούν όχι μόνο οι συνέπειες του φαινομένου, αλλά και οι αιτίες του. Παράλληλα, είναι σαφές ότι μόνο με μια αστυνομική επιχείρηση μόνο στη Μόσχα, το πρόβλημα της εγκληματικότητας με εθνοτικά χαρακτηριστικά, δεν θα λυθεί. Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και δεν αφορά μόνο την εσωτερική μετανάστευση (για την οποία μάλιστα, φαίνεται ότι δεν έχει απομείνει καμιά άλλη λύση πέραν της θέσπισης υποχρεωτικής επίσημης εγγραφής του τόπου διαμονής), αλλά και την εξωτερική. Ετσι, πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο οι εθνικές εγκληματικές ομάδες και η διαφθορά στις αρχές επιβολής της τάξης, αλλά και να μειωθεί η ένταση των διεθνοτικών διενέξεων.
0 Σχόλια