Κύπρος: Σοκ η απόφαση για την αποζημίωση για τα τουρκοκυπριακά μέσα
Την υψηλότερη μέχρι στιγμής αποζημίωσε σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 καταλόγισε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας από την Άγκυρα να καταβάλει το ποσό των 90 εκατ. ευρώ στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV τα 30 εκατομμύρια θα πάνε στους συγγενείς των αγνοούμενων Κυπρίων για την ηθική βλάβη που υπέστησαν και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι ελληνοκύπριοι της Καρπασίας, σύμφωνα με την απόφαση.
Η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη αποζημίωση ύψους 13 εκατ. ευρώ είχε επιβληθεί το 2009 και πάλι από το ΕΔΑΑ.
Αναλυτές, σύμφωνα με την Χουριέτ, δηλώνουν ότι η απόφαση αυτή μπορεί ακόμα και να επηρεάσει την ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία.
Η απόφαση βάσει της οποίας επιβλήθηκε η αποζημίωση είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και σε αυτή γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το δικαστήριο τότε να επιφυλάσσεται να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι παραβιάσεις αφορούσαν:
στο άρθρο 2 για το δικαίωμα διαβίωσης,
στο άρθρο 3 για τα βασανιστήρια,
στο άρθρο 5 για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία,
στο άρθρο 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη,
στο άρθρο 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή,
στο άρθρο 9 για ελευθερία στην θρησκεία και την συνείδηση,
στο άρθρο 10 για την ελευθερία έκφρασης,
στο άρθρο 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής,
στο άρθρο 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην περιουσία.
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία καταδικάζεται σε επιβολή χρηματικής αποζημίωσης σε διακρατική υπόθεση από το ΕΔΑΔ, τονίζουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ που μεταδίδουν την είδηση για την σημερινή απόφαση.
Σε ανταπόκριση από το Στρασβούργο το τουρκοκυπριακό “πρακτορείο” ειδήσεων ΤΑΚ γράφει για αποζημίωση – ρεκόρ για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η προσφυγή εναντίον της Άγκυρας είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου 1994. Όπως αναφέρεται, τα 30 εκατ. ευρώ από τα 90 συνολικά αφορούν σε αποζημίωση για τους αγνοούμενους μετά την εισβολή και τα 60 εκατ. ευρώ για όσους έμειναν στο Ριζοκάρπασο.
Σημειώνει επίσης ότι το ΕΔΑΔ άρχισε την εξέταση της υπόθεσης το 1996 και το 2001 κατέληξε στην απόφαση ότι η Τουρκία με την “επιχείρηση” - όπως αναφέρεται η εισβολή – παραβίασε 11 διαφορετικά άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά είχε παραπέμψει μελλοντικά το θέμα της αποζημίωσης. Κατόπιν αυτού, προστίθεται, η “ε/κ διοίκηση” είχε προσφύγει το 2011 ξανά στο δικαστήριο για τις υλικές και πνευματικές αποζημιώσεις.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Μπαϊράκ στην ιστοσελίδα του σημειώνει ότι το ποσό πρέπει να πληρωθεί εντός τριών μηνών και είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία υποχρεώνεται να αποζημιώσει χώρα που δεν αναγνωρίζει. Το μόνο σχόλιο που έγινε από την Τουρκία για την υπόθεση, παρατηρεί, είναι πριν από την ανακοίνωση της απόφασης από τον Υπουργο Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος είχε πει πως αυτή η υπόθεση επανήλθε μετά από 10 χρόνια. “Σίγουρα δεν συνδέεται με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει αξία για εμάς. Από νομικής άποψης επιπλέον του ότι έχει μειονεκτήματα, ο χρονικός συγχρονισμός είναι λάθος”, κατέληξε.
Πηγή: http://news.gr.msn.com-http://www.protothema.gr
0 Σχόλια