Οπωσδήποτε κάτι ξέφευγε απ' τον Όργουελ όταν έγραφε το ζοφερό "1984" του. Η Ιστορία και η τεχνολογία άλλαξαν πολύ πιο δραματικά τον κόσμο απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί ένας μυθιστοριογράφος το 1948, το κυριότερο όμως, η χρονιά - ορόσημο της οργουελικής φαντασίας, θα υπάρχει πάντα κάπου στο μέλλον, θα αναδύεται ως απειλή και ως εφιάλτης. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας προς όφελος μιας ολοκληρωτικής κοινωνίας καθολικής επιτήρησης δίχως κανόνες και ηθικούς φραγμούς, με πρόσχημα την προάσπιση της "εσωτερικής ασφάλειας", αποτελεί σήμερα την κύρια αποστολή μιας κυβερνητικής υπηρεσίας, της αμερικανικής NSA. Το 1984 ήρθε το 2013...




Από αναβάθμιση σε αναβάθμιση



Η NSA που αναδύθηκε μέσα από τις υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού ιδρύθηκε επίσημα το 1952 από τον πρόεδρο Τρούμαν, στην πρώτη φάση του Ψυχρού Πολέμου. Μερικές ιστορικές πηγές υποστηρίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε το ισχυρό στρατιωτικό και ψυχολογικό πλήγμα που δέχθηκαν οι ΗΠΑ από την αιφνίδια και απρόκλητη επίθεση της μιλιταριστικής Ιαπωνίας κατά του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ, το 1941. Μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η NSA παρέμενε σε μεγάλο βαθμό μια σκιώδης υπηρεσία συλλογής πληροφοριών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αρμόδια παράλληλα για την προστασία των τηλεπικοινωνιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνητικών συστημάτων πληροφορικής. Χωρίς ιδιαίτερη στρατηγική και επιδόσεις, ήταν ουσιαστικά η "ομπρέλα" κάτω από την οποία "συνωστίζονταν" όλος ο κόσμος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι κυβερνήσεις Μπους έδωσαν προτεραιότητα στο δίχτυ ασφαλείας της NSA. Το βάρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα στο εσωτερικό των ΗΠΑ έπεσε άλλωστε στην αποτροπή πιθανών νέων επιθέσεων μέσω της ενίσχυσης του τομέα συλλογής πληροφοριών, ενώ ο αγώνας για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων, που εμφανίζονταν ως δυνητική απειλή για την Αμερική, μεταφέρθηκε στο εξωτερικό με τον διαβόητο "παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".



Στο νέο, τεράστιο κέντρο συλλογής δεδομένων της NSA στη Γιούτα, θα καταγράφονται όλες οι μορφές ψηφιακής τηλεπικοινωνίας από το εσωτερικό των ΗΠΑ και το εξωτερικό  περιλαμβανομένων του πλήρους περιεχομένου μηνυμάτων email, κλήσεων κινητής τηλεφωνίας, αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και όλα τα "ίχνη" προσωπικών δεδομένων που προέρχονται από τα αποκαλούμενα "ψηφιακά σκουπίδια"...




Παγκόσμιος κοριός
Όπως έγραψε πρόσφατα το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Wired, η NSA αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, την πιο συγκαλυμμένη και ενδεχομένως την πιο "διεισδυτική" αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών που έχει υπάρξει ποτέ. Όμως αυτό δεν ίσχυε ανέκαθεν. Το μεγαλύτερο μέρος της εντυπωσιακής "αναβάθμισης" της NSA επιτεύχθηκε στην, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, περίοδο, και ήταν το αποτέλεσμα του πακτωλού των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που έρευσαν -και συνεχίζουν να ρέουν- προς ενίσχυση των προϋπολογισμών της υπηρεσίας, οι οποίοι αυξάνονται σταθερά από χρόνο σε χρόνο. Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής αναβάθμισής της, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας και η αμερικανική κυβέρνηση ευτύχησαν φέτος να δουν ολοκληρωμένο το νέο, κορυφαίο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων της NSA, που στήθηκε στις παρυφές της μικρής πόλης Μπλάφντελ στην πολιτεία της Γιούτα, νότια του Σολτ Λέικ Σίτι. Το κέντρο, που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβρη, θεωρείται από τους ειδικούς το τελευταίο -και ίσως το πιο σημαντικό- κομμάτι του πολύπλοκου παζλ δικτύων παρακολούθησης που "συναρμολογήθηκε" με σχολαστική μυστικότητα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση του δόγματος total information awareness (ολική πληροφοριακή επίγνωση), εμπνευστής του οποίου υπήρξε ο υιός Μπους. Οι κυβερνήσεις Ομπάμα φαίνεται τελικά πως θα είναι εκείνες που θα υλοποιήσουν το πολυπόθητο "όραμά" του για την πλήρη καταγραφή και αποθήκευση όλων των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που διακινούνται και ανταλλάσσονται σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή στο εσωτερικό των ΗΠΑ - ένα πρόγραμμα που απέρριψε το Κογκρέσο το 2003, με τον φόβο ότι θα σήμαινε και το τέλος στη ιδιωτικότητας των Αμερικανών πολιτών.
















Δαπανηρός χαφιές


Με κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού που εκτιμάται από ανεξάρτητες πηγές μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν έκταση σχεδόν 93 στρεμμάτων, το κέντρο δεδομένων της NSA στη Γιούτα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ αλλά και το μεγαλύτερο του κόσμου. Μηχανικοί του τομέα λένε χαρακτηριστικά πως ακόμα και ο μεγαλύτερος κόμβος δεδομένων της Google θα μοιάζει με μικροσκοπική κουκκίδα μπροστά του. Οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από έναν "κλωβό" ασφαλείας κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος περιλαμβάνει φράκτη ικανό να σταματήσει όχημα 6,8 τόνων που κινείται με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα, κάμερες ασφαλείας, σύστημα αναγνώρισης ταυτότητας βιομετρικών δεδομένων, εγκατάσταση ελέγχου οχημάτων και μια πύλη ελέγχου επισκεπτών. Το όλο συγκρότημα έχει ενεργειακή αυτονομία, με δεξαμενές καυσίμων που μπορούν να κινήσουν τις εσωτερικές ηλεκτρογεννήτριες για τρία 24ωρα, αυτόνομο σύστημα ύδρευσης από εσωτερικές γεωτρήσεις, δεξαμενές νερού, σύστημα αποχέτευσης κι ένα τεράστιο σύστημα κλιματισμού για την ψύξη μηχανημάτων και εξοπλισμού. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι εκτιμήσεις για την χωρητικότητα των δεδομένων που θα μπορεί να επεξεργάζεται το κέντρο, κυμαίνονται μεταξύ exabytes και zettabytes όπου 1 exabyte είναι ισοδύναμο με 100.000 φορές το μέγεθος του έντυπου υλικού της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και 1 zettabyte, ισοδύναμο με 1.000 φορές το παραπάνω μέγεθος! Σύμφωνα με πολλές αναφορές, η συγκεκριμένη πόλη στη Γιούτα επιλέχθηκε εκτός των άλλων από την NSA και λόγω των προσιτών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που ισχύουν στην περιοχή, αφού η ηλεκτρική ισχύς των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε περίπου 65 μεγαβάτ και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο δολάρια τον μήνα!

Απόλυτος "μεγάλος αδελφός"


Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία γύρω από το νέο στρατηγείο παρακολουθήσεων της Αμερικής. Η βαριά οχυρωμένη και απολύτως μυστική εγκατάσταση, το προσωπικό της οποίας είναι "τσεκαρισμένο" από πλευράς εμπιστευτικότητας στον απόλυτο βαθμό (τουλάχιστον όσο απέδειξε η περίπτωση Σνόουντεν...) είναι προορισμένη να φέρει εις πέρας την απόλυτη αποστολή: να υποκλέψει, να αποκωδικοποιήσει, να αναλύσει και να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τις παγκόσμιες επικοινωνίες καθώς αυτές αναμεταδίδονται από τους δορυφόρους και "διακινούνται" μέσω των υπόγειων και υποθαλάσσιων καλωδίων των εσωτερικών, ξένων και διεθνών τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ρέοντας μέσα από servers και routers και αποθηκεύοντάς τα σε βάσεις δεδομένων με σχεδόν ανεξάντλητη χωρητικότητα, το κέντρο της NSA στη Γιούτα θα καταχωρεί όλες τις μορφές ψηφιακής τηλεπικοινωνίας, περιλαμβανομένων του πλήρους περιεχομένου μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των κλήσεων κινητής τηλεφωνίας, των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και όλα τα "ίχνη" προσωπικών δεδομένων που προέρχονται από τα αποκαλούμενα "ψηφιακά σκουπίδια", δηλαδή αποδείξεις πάρκινγκ, αποδείξεις ενοικίασης αυτοκινήτων, αεροπορικά εισιτήρια, αγορές βιβλίων κ.ά.


Οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από έναν "κλωβό" ασφαλείας κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος περιλαμβάνει φράκτη που μπορεί να σταματήσει όχημα 6,8 τόνων κινούμενο με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα.


Όλοι ύποπτοι...

"Είναι κάτι περισσότερο από ένα κέντρο δεδομένων", λέει κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που είχε ανάμειξη στον σχεδιασμό της εγκατάστασης στη Γιούτα και τον οποίο επικαλείται το Wired. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο του Μπλάφντελ θα έχει ακόμα έναν σημαντικό και περισσότερο μυστικό ρόλο να παίξει στο άμεσο μέλλον: το σπάσιμο συστημάτων κρυπτογράφησης. Πρόκειται, όπως λέει, για "κρίσιμη" διαδικασία, καθώς μεγάλος όγκος δεδομένων που θα κληθεί να "διαχειριστεί" το κέντρο, μεταξύ των οποίων χρηματοπιστωτικές πληροφορίες, μεταβιβάσεις μετοχών, επιχειρηματικές συμφωνίες, ξένες στρατιωτικές και διπλωματικές απόρρητες πληροφορίες, νομικά έγγραφα, εμπιστευτικές προσωπικές συνομιλίες κ.ά. είναι κρυπτογραφημένα με ισχυρούς κώδικες. Πρόκειται φυσικά για στοιχεία που διακινούνται μεταξύ έμπιστων "συνομόλογων" χρηστών πολύ πιο πέρα από το "ορατό φάσμα" του δημόσιου χώρου του Διαδικτύου, στο αποκολούμενο deep web ή deepnet. Άλλος αξιωματούχος με συμμετοχή στο πρόγραμμα του Μπλάφντελ, τον οποίο επίσης επικαλείται το περιοδικό, αποκαλύπτει ότι η NSA κατάφερε πριν αρκετά χρόνια ένα τεράστιο επίτευγμα σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να αναλύει και να σπάει ιδιαίτερα πολύπλοκα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται όχι μόνον από κυβερνήσεις, αλλά κι από πολλούς μέσους χρήστες υπολογιστών στις ΗΠΑ. Το διά ταύτα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, συνοψίζεται στο εξής συμπέρασμα: "Όλοι αποτελούν στόχο, ο καθένας που κάνει χρήση τηλεπικοινωνίας κάποιας μορφής είναι στόχος"...

0 Σχόλια