Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα λόγω των επιδρομών της Τρίτης. Η Χαμάς απάντησε στο σφυροκόπημα εκτοξεύοντας περισσότερες από 130 ρουκέτες κατά των ισραηλινών εδαφών. Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.


Εντείνονται οι φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξαπολύει νέα αεροπορική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας και να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης κατά της Χαμάς, δίνοντας μάλιστα το «πράσινο φως» για την ανάκληση έως 40.000 εφέδρων στα όπλα.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα λόγω των επιδρομών της Τρίτης, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν περίπου 150 «τρομοκρατικά σημεία».

Η Χαμάς απάντησε στο σφυροκόπημα εκτοξεύοντας περισσότερες από130 ρουκέτες κατά των ισραηλινών εδαφών. Μία ρουκέτα μάλιστα πλησίασε το Τελ Αβίβ, προτού καταρριφθεί από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν στην πόλη.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους οι οποίοι επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ δια θαλάσσης, προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους στην περιοχή συνεχίζονται.

Χερσαία επιχείρηση

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με το Τελ Αβίβ μάλιστα να καλεί τους πολίτες του που βρίσκονται σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων από τη Γάζα να μείνουν κοντά σε καταφύγια.

Πηγή κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε πως ο κ. Νετανιάχου δήλωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις «πρέπει να είναι έτοιμες να πάνε μέχρι τέλους», με «όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης χερσαίας εισβολής».

Το ίδιο μήνυμα έστειλαν νωρίτερα και άλλοι αξιωματούχοι μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την κλήση 40.000 εφέδρων στα όπλα, με το στρατό να αποσαφηνίζει πάντως πως ότι πρόκειται για σχέδιο ανάγκης εάν χρειαστεί να επεκταθεί η επιχείρηση στη Γάζα.

Μηνύματα από ΗΠΑ και Τουρκία

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφήσει ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Παλαιστίνιους ώστε να υπάρξει μια πιθανότητα τερματισμού της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών και ενός Παλαιστίνιου εφήβου.

Ο κ. Έρνεστ επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. «Καμία χώρα δεν μπορεί να δεχτεί να εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον πολιτών και στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις άγριες επιθέσεις», σημείωσε.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιδρομές στη Γάζα. «Ζητούμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Γάζα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδράσουν και να προειδοποιήσουν το Ισραήλ ώστε να εγκαταλείψει την πολιτική της «συλλογικής τιμωρίας».

0 Σχόλια