Άσχημη είναι η τροπή που παίρνει η κατάσταση για τα υπερχρεωμένα κόμματα έπειτα από την αγωγή που καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας το σύνολο της οφειλής της.
Το δάνειο είναι ύψους 131 εκατομμυρίων ευρώ (160 με τις προσαυξήσεις), ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το ΠΑΣΟΚ, που επίσης έχει δάνεια τα οποία εδώ και καιρό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.
Πρόκειται για το επόμενο βήμα μετά την παρουσία στην εξεταστική επιτροπή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Γεωργίου Πουλόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει καταγγείλει τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων.
Η αγωγή δίνει στη ΝΔ περιθώριο 100 ημερών για προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή να εκδώσει απόφαση. Δηλαδή μετά την πάροδο 200 ημερών η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί της αγωγής της Τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ. Ωστόσο, η απόφαση είναι εφέσιμη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τελεσιδικία.
Στο διάστημα που μεσολαβεί, η ΝΔ θα παραχωρεί μέρος της κρατικής της επιχορήγησης στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, αλλά – σύμφωνα με το νόμο – προηγούνται το ΙΚΑ και η εφορία και στη συνέχεια έρχονται οι απαιτήσεις των τραπεζών. Ακόμα λοιπόν κι αν ισχύσει αυτό που δήλωσε ο Μητσοτάκης, ότι δηλαδή το 100% της κρατικής επιχορήγησης θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κόμματος, μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού θα φτάνει στις τράπεζες.
Στην ουσία τα δάνεια αυτά δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ και αυτό είναι γνωστό σε όλους. 

0 Σχόλια