Την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του μνημονίου από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνουν σεβαστά τα συμφωνηθέντα, τότε η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι «διαφορετική». Τόνισε μάλιστα ότι χωρίς την συμβολή της Κομισιόν το μνημόνιο θα ήταν ακόμη πιο επαχθές.

Γιούνκερ: Αν δεν τηρηθεί το μνημόνιο θα δείτε διαφορετική αντίδραση από την ΕΕ
«Η ελληνική κρίση δεν αφορά μόνο τα δημοσιονομικά. Η κοινωνική συνοχή είναι επίσης κομβικής σημασίας. Οι Ελληνες, και μάλιστα των χαμηλών εισοδημάτων, εργάζονται σκληρά και κάνουν ό,τι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους. Πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο», ανέφερε ο Γιούνκερ κατά την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σημείωσε ότι οι όροι του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν και ότι σε αντίθετη περίπτωση, η αντίδραση της ΕΕ θα είναι «διαφορετική» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εταίροι δεν θα μπορούν να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη:«Ήταν απολύτως αναγκαίο για μας να αναγνωρίσουμε και να πούμε ότι το Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) δεν ήταν επιλογή. Αν δεν το είχαμε πει αυτό δυνατά και ξεκάθαρα, το Grexit θα μπορούσε να έχει συμβεί. Η ΕΕ είναι ευχαριστημένη που έχει μέλος της την Ελλάδα και έχω βαθιά αναστατωθεί τους τελευταίους μήνες από σχόλια περί εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα και θα ήθελα αυτό το πρόγραμμα να γίνει σεβαστό από όλες τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτή την περίοδο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με σοβαρότητα και ρεαλισμό και απαιτούμε σεβασμό των διακανονισμών και των συμφωνιών που έχουν συναφθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποιώντας:
«Αν αυτή την φορά οι συμφωνηθέντες όροι δεν γίνουν σεβαστοί, η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».
Το είχα πει στον Τσίπρα...
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα:
«Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος. Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.
Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία. Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ'αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσυηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές (...).
Το να λέει κανείς ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή - μπορεί μεν να γίνει- αλλά για μας δεν είναι επιλογή, αλλιώς θα είχε γίνει ήδη.
Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Όχι. Ηξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ'αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε».
Μεταναστευτικό
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης αλλά και στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.
Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρότασή του περί υποχρεωτικού επιμερισμού του βάρους στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να αφήσει η Ευρώπη την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία που είναι οι κύριες χώρες υποδοχής να αντιμετωπίσουν μόνες τους το μεταναστευτικό κύμα.
Σημείωσε ότι είναι επείγον να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μετεγκατάστασης για την ανακατανομή 160.000 μεταναστών συνολικά, μέσω ποσοστώσεων (66.400 από Ελλάδα, 54.000 από Ουγγαρία και 39.600 από Ιταλία), εντός δυο ετών:
«Αυτό θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά…160.000, αυτός είναι ο αριθμός. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά, όλοι θα συμμετέχουν. Όχι ρητορικές, χρειαζόμαστε δράση».
Οι χώρες που θα δέχονται τους μετανάστες θα λαμβάνουν 6.000 ευρώ κατ' άτομο, ενώ Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε μετεγκατάσταση μετανάστη ώστε να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς. Το συνολικό κόστος για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι 780 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την Βρετανία, την Ιρλανδία και την Δανία (έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση) οι λοιπές χώρες της ΕΕ θα υποχρεωθούν να συμμετέχουν στο σχέδιο μετεγκατάστασης, με την Γερμανία και την Γαλλία να είναι οι χώρες που θα πρέπει να υποδεχθούν τους περισσότερους.
Όσες χώρες ζητήσουν εξαίρεση ενός έτους «για αντικειμενικούς λόγους» θα κληθούν να συνεισφέρουν οικονομικά, παραχωρώντας ποσά που θα φθάνουν έως και το 0.002 % του ΑΕΠ τους.
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην κατάρτιση «λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης» οι πολίτες των οποίων θα είναι πιο πιθανό να επαναπατριστούν άμεσα αν αιτηθούν ασύλου στην ΕΕ, εφόσον κριθεί ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Στην πρώτη τέτοια λίστα περιλαμβάνονται χώρες όπως: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία.

0 Σχόλια