Mια μείξη τάσεων που τελικά μπορεί να αποβεί και θετική για την Ελλάδα αρκεί το πολιτικό της σύστημα να το εκμεταλευθεί επιχειρεί ο Ν.Τραμπ αφού ο νέος διευθυντής της CIA Mike Pompeo ναι μεν είναι «σκληροπυρηνικός» εναντίον του Ιράν και του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ αλλά είναι εξίσου αρνητικό με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και το καθεστώς στην Τουρκία το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «ισλαμική δικτατορία».
 
Έναν χαρακτηρισμό τον οποίο έκανε προσφάτως λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία.
 
Φυσικά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά οι διαρροές έγιναν ήδη και σκοπίμως ότι ο Μάικ Πομπέο θα είναι ο επικεφαλής μιας εκ των ισχυροτέρων υπηρεσιών πληροφοριών του πλανήτη και υπήρχε λόγος για αυτό.
 
Ο Ν.Τραμπ δεν θέλει η Τουρκία να τον θεωρεί «δεδομένο» και φυσικά ξέρει πολύ καλά ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα τον ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία και δεν θέλει να τους προβληματίσει γιατί 4 χρόνια περνάνε γρήγορα και οι εκλογές ξανάρχονται.
 
Οι Τούρκοι πάντως είναι πολύ προβληματίσμένοι με την επιλογή του και ήδη τα τουρκικά ΜΜΕασχολούνται εκτενώς με την επιλογή του και με στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Τουρκία.
 
Βέβαια προβληματίζει και τους Ρώσους η εχθρική του στάση απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μ.Άσαντ, το Ιράν και εν τέλει την ίδια την Μόσχα
 
Πάντως είναι λογικό ο νέος διευθυντής της CIA να μην είναι κάποιος που θεωρείται «μαλακός» απέναντι στην Μόσχα καθώς το γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων δεν τελειώνει ποτέ, ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι άλλωστε θα περίμεναν κάτι διαφορετικό.
 
Όσο για το Ιράν, προεκλογικά ο Ν.Τραμπ ήθελε αναθεώρηση ή και κατάργηση της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Μ.Ομπάμα αλλά και αυτό θα ειδωθεί υπό το πρίσμα των περιστάσεων κατά την Άνοιξη καθώς ο Ν.Τραμπ γνωρίζει ότι Ιραν και Ρωσία είναι σύμμαχες χώρες και εξυπηρετεί η μία τα συμφέροντα της άλλης. 
 
Η Ρωσία στήριξε όλα αυτά τα χρόνια το Ιράν και διακινεί και το ιρανικό πετρέλαιο ενώ διαβλέπει στην σιιτική περιφερειακή δύναμη μια εναλλακτική έξοδο στα «θερμά» νερά του Ινδικού Ωκεανού παρακάμπτοντας έτσι και τα Στενά.
 
Όλα θα εξαρτηθούν από την πρώτη συνάντηση των δύο ισχυροτέρων ανδρών του πλανήτη, του Β.Πούτιν και του Ν.Τραμπ, όποτε αυτή λάβει χώρα, από την «χημεία» που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους. Μια «χημεία» που δεν αναπτύχθηκε μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα με ευθύνη βέβαια και της Χ.Κλίντον
 
Ο Μάικ Πομπέο είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ανήκει στο Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association (Εθνική Ένωση Όπλων), του πανίσχυρου λόμπι που εμποδίζει κάθε προσπάθεια ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και προστατεύει τον αμερικανικό τρόπο ζωής.
 
Ο Πομπέο είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ.
 
Είναι κατά του κλεισίματος του Γκουντάναμο και μάλιστα μετά από επίσκεψή του το 2013 στο στρατόπεδο όταν οι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας είχε δηλώσει: «Μου έμοιαζαν σα να έχουν βάλει κάποια κιλά».
 
Είναι επίσης κατά του περιορισμού εκπομπής ρύπων και θεωρεί το φαινόμενο του «θερμοκηπίου» ως ανύπαρκτο (πολλοί επιστήμονες το υποστηρίζουν ενώ πάρα πολλοί πιστεύουν ότι εξυπηρετεί τον σκοπό της επιβολής «πράσινων » φόρων με τους οποίους θα δημευθεί η προσωπική περιουσία)
 
Το 2013 σε ομιλία του στο Κογκρέσο είχε πει ότι οι μουσουλμάνοι ηγέτες που δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται στο όνομα του Ισλάμ είναι συνένοχοι των τρομοκρατών και υποστηρίζει τα προγράμματα παρακολούθησης πολιτών από την NSA
 
Είναι κατά των αμβλώσεων και θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο αναγράφεται στην ετικέτα ενός προϊόντος ότι είναι γενετικά τροποποιημένο.

0 Σχόλια