Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten γράφει σήμερα ότι η «η διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε 00004000 ροστριβές τους δανειστές.
Παρόλο που η γερμανική βουλή πριν από ένα και πλέον χρόνο συναίνεσε στο τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε ορισμένα τμήματα αυτού, ωστόσο μια σημαντική προϋπόθεση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί.
Το γερμανικό κοινοβούλιο εξάρτησε την συναίνεσή του από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Η καγκελάριος Μέρκελ από την αρχή της κρίσης ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστή. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση μέχρι τώρα στο τρίτο πρόγραμμα. Και αυτό οδηγεί σε προστριβές με την γερμανική κυβέρνηση».
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «ο Σόιμπλε θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει μια συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μέχρι τώρα όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό. Η κυρία Λαγκάρντ βλέπει με σκεπτικισμό μια περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θέλει να εκμαιεύσει από τα ευρωπαϊκά κράτη ποιο θα είναι το ύψος της μείωσης του χρέους στο οποίο προτίθενται να προχωρήσουν».
Το δημοσίευμα καταλήγει δε ότι ένας «επιβαρυντικός παράγοντας είναι ακόμα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα οι οποίες καθυστερούν. Το Εurogroup θέλει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Άμεσο οικονομικό θέμα όμως δεν τίθεται προς το παρόν αφού η οικονομική εξασφάλιση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι βέβαιη».
Πηγή: Deutsche Welle

0 Σχόλια