Σχεδόν οκτώ χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες είναι θαμμένοι στην Αλβανία από το Έπος του 40. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει που . Η ελληνική πλευρά ασχολείται με το θέμα περιστασιακά. Τώρα είμαστε σε μια περίοδο που η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ υπό τον Καμμένο δείχνει να έχει πάρει ζεστά το θέμα.
Η αλβανική εφημερίδα ΤΕLEGRAF σε  δημοσίευμά της τον Νοέμβριο του 2015  έγραφε  για  εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-41 μαζί με έναν ιερέα. Επρόκειτο,  για την 3η επίσκεψη της επιτροπής αυτής, αποστολή της οποίας είναι να βρεί τους τάφους των 150 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην πόλη αυτή σε μάχη με τους Ιταλούς.
Η αποστολή είχε φθάσει   στην πόλη λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει  ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας, ότι η Αλβανία θα πρέπει να ξεχάσει την ένταξή της στην Ε.Ε εάν δεν υλοποιήσει τη Συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για τα στρατιωτικά νεκροταφεία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής αποστολής, σύντομα θα ξεκινήσουν την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών. Οι επικεφαλείς της αποστολής ήρθαν σε επαφή με κάτοικο της πόλης, ο οποίος το 1967 ήταν ένας από τους εργάτες που ασχολήθηκαν με την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών από την τοποθεσία όπου είχαν ενταφιαστεί, στην νέα τοποθεσία όπου βρίσκονται σήμερα. Ο πολίτης αυτός, που ονομάζεται Siri Merko, ενημέρωσε για την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών, το 1967, από την τοποθεσία όπου βρίσκονταν, διότι εκεί θα κτιζόταν εργοστάσιο επίπλων. Κατά την εκταφή, οι εργάτες βρήκαν εκτός των άλλων αντικειμένων, και τις μεταλλικές ταυτότητες με τον προσωπικό αριθμό που έφερε ο κάθε στρατιώτης.
Η νέα τοποθεσία όπου ενταφιάστηκαν οι 150 Έλληνες στρατιώτες, βρίσκεται κοντά σε υδραγωγείο, στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Verdove.

0 Σχόλια