«Συνιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους» χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον ο Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας νέες επικρίσεις για το είδος της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχε επικρίνει και στο παρελθόν Ομπάμα και Χ.Κλίντον (η οποία ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταξύ 2009-13) για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό βοήθησε να δημιουργηθεί το ISIS.
Η ιδέα ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία είναι αποφασισμένη να σκοτώνει Αμερικανούς και άλλους δυτικούς πολίτες οδήγησε την κριτική του Τραμπ σε νέα επίπεδα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προέβαλε αυτόν τον ισχυρισμό αρχικά σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Φλόριντα και τον επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο CNBC.
“Εκείνος (ο Ομπάμα) ήταν ο ιδρυτής του ΙΚ. Και εκείνη επίσης. Τους αποκαλώ συνιδρυτές« είπε ο Τραμπ ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ. »Δεν θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει έτσι όπως το έκανε. Ήταν καταστροφή, αυτό που έκανε", συνέχισε ο ίδιος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008 ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι μάχιμες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ το 2011.
Ο εκπρόσωπος της Κλίντον Τζέσι Λίριτς, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, υπενθύμισε τις πρόσφατες αμερικανικές επιτυχίες εναντίον του ΙΚ στη Λιβύη.
«Προς ενημέρωσή σας -μαχητές που στηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν το προπύργιο του ΙΚ στη Λιβύη σήμερα, χάρη στα αεροπορικά πλήγματα που ενέκρινε ο Ομπάμα» έγραψε στο Twitter αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές των αμερικανικών εκλογών τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία είναι σχεδόν ακατόρθωτη. “Είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου, μετά το κεντρικό συνέδριο που έκαναν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος αναλυτής στρατιγικής εκλογών Ρον Μποντζίαν.
Το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο είναι μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 1996, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή και υποστήριξή του στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

0 Σχόλια