Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Με Ισόβια απειλούν οι Τούρκοι τους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Posted by ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ  |  at  8:32 π.μ. No comments

«Θερμός» Αύγουστος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία να είναι το σημαντικότερο «αγκάθι» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, οι δυο χώρες ανταλλάσσουν... σκληρές ανακοινώσεις για την Κύπρο μετά από δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την Κύπρο.
Στις 19 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να εξεταστεί το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εξέταση του αιτήματός του θα γίνει 10 μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο έγγραφο έκδοσης, οι σμηναγοί Gençay Böyük και Ahmet Güzel, οι κυβερνήτες Süleyman Özkaynakçı, Ferudun Çoban, Abdullah Yetik και Uğur Uçan και οι υπαξιωματικοί Mesut Fırat και Bilal Kurugül κατηγορούνται για βίαιη παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, εγκλήματα κατά της Βουλής και της κυβέρνησης και ληστεία.
Πριν απ’ όλα αυτά αναμένεται να έχει φτάσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το επίσημο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, την Τετάρτη (10.08.2016) η εισαγγελία της Τουρκίας έστειλε το αίτημα έκδοσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Από εκεί, εντός των επόμενων ημερών, θα «φύγει» το αίτημα με προορισμό την Ελλάδα.

Αναφέρεται επίσης ότι: «Διαπιστώθηκε ότι η συσκευή η οποία ήταν μέρος ενός αναμεταδότη και μεταδίδει MOD C πληροφορίες για το υψόμετρο είχαν αφαιρεθεί και όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πληροφορίων της πτήσης του ελικοπτέρου είχαν διαγραφεί μετά την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό που έκανε ελέγχους (στο ελικόπτερο)».
«Οκτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν σε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky S 70 Black Hawk που ανήκε στην αεροπορική βάση της Σαμαντίρα και προσγειώθηκε σε περιοχή κοντά στη Ρίβα της περιφέρειας Μπεϊκοζ της Κωνσταντινούπολης. Οι ύποπτοι, που για λίγη ώρα έκαναν τηλεφωνήματα, απογειώθηκαν ξανά στις 22:40 της 16ης Ιουλίου και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από τις περιφέρειες Σαριγέρ και Τσατάλκα της Κωνσταντινούπολης και την επαρχία Τεκιρντάγκ» αναφέρει το έγγραφο της εισαγγελίας, στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι οι οπλισμένοι στρατιώτες είχαν κλέψει το ελικόπτερο τη νύχτα.
Σύμφωνα με το έγγραφο της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι οκτώ στρατιωτικοί επισείουν ποινές από πέντε χρόνια φυλάκισης έως ισόβια. Ήδη, στην Ελλάδα, οι οκτώ έχουν καταδικαστεί σε δυο μήνες φυλάκισης με αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατούνται μέχρι να γίνει η εξέταση της αίτησης ασύλου.

Σε πρώτη φάση οι νομικοί επισημαίνουν ότι η προοπτική τού να γίνουν δεκτά τυχόν αιτήματα έκδοσης των 8 είναι μάλλον «χλωμή», με δεδομένη τη νομολογία του Αρείου Πάγου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη γείτονα χώρα όσο εξακολουθεί να παίρνει (ή να συζητά) μέτρα που συρρικνώνουν θεμελιώδη δικαιώματα.
Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις τονίζουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές «γκρίζες ζώνες», αλλά και νομικά «αγκάθια» που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το να προβλέψει κανείς τι θα γίνει τελικά.
Προτεραιότητα έχουν βέβαια τα αιτήματα ασύλου που υπέβαλαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους πως φοβούνται ότι εάν επιστρέψουν στην Τουρκία, θα κινδυνέψει η σωματική τους ακεραιότητα (λόγω βασανισμών κ.λπ.) και πιθανότατα η ζωή τους.

Θέματα:
Η Ελλάδα μέσα στους Αιώνες:

"Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες, της ελευθερώσεως της πατρίδος μας! Το τέλος των τυράννων είναι αδελφοί μου πασίδηλον.".

Λάβε Ενημερώσεις

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ:

Σχετικά Άρθρα

0 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top