Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε στη Λέσχη Βαλντάι την υποκρισία και την παραπλανητική τακτική της Δύσης


Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στην ετήσια συνεδρίαση της Λέσχης Βαλντάι (think tank ειδικών σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής), και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απειλή της αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ, στην εξάπλωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στη σύγκρουση στη Συρία και σε άλλα φλέγοντα θέματα. Η RBTH παρουσιάζει βασικά σημεία της ομιλίας του.

Για το ΝΑΤΟ

Άραγε είμαστε εμείς αντίθετοι στην προώθηση της δημοκρατίας στα σύνορά μας; Ποια είναι για εσάς η έννοια της δημοκρατίας; Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας; Είναι αυτό δημοκρατία; Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία. Δεν μας ανησυχεί η εξάπλωση της δημοκρατίας κοντά στα σύνορά μας, αλλά η εξάπλωση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ κοντά σε αυτά.

Για τις συνομιλίες με τον Μπασάρ Άσαντ


Ζήτησα την άποψή του για το ενδεχόμενο να βρούμε και να στηρίξουμε σήμερα στη Συρία ομάδες της αντιπολίτευσης -ακόμη και ένοπλες- οι οποίες προτίθενται να αντισταθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να το πολεμήσουν πραγματικά. Αυτός απάντησε, «το βλέπω θετικά».

Για τον πόλεμο στη Συρία

Η διαίρεση της Συρίας είναι απολύτως μη αποδεκτή. Δεν θα οδηγήσει σε διευθέτηση της σύγκρουσης. Τότε η σύγκρουση θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Δεν θα προκύψει τίποτα καλό. Ελπίζω ότι αυτό (σ.σ. η παράδοση από τους Αμερικανούς αντιαεροπορικών συστημάτων σε ένοπλες ομάδες στη Συρία) δεν θα συμβεί. Αυτό θα δημιουργήσει κινδύνους και για τους αμερικανούς πιλότους ... η αμερικανική κυβέρνηση απαρτίζεται φυσικά από λογικούς ανθρώπους.

Για το αντιβαλλιστικό σύστημα των ΗΠΑ

Αυτό (σ.σ. η δημιουργία του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ) δεν θα αποτελέσει για μας απειλή; Φυσικά και θα αποτελέσει! Και αλλάζει την ίδια τη φιλοσοφία της διεθνούς ασφάλειας. Προ ημερών έγιναν οι πρώτες δοκιμές της αμερικανικής αντιβαλλιστικής άμυνας στην Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, πως όταν διαφωνούσαμε με τους αμερικανούς εταίρους μας είχαμε δίκιο. Η Ρωσία εξαρχής είχε δίκιο σχετικά με το ότι τα αντιβαλλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ διαμορφώνονταν με σκοπό να ανατρέψουν τη στρατηγική ισορροπία και για να τους δώσουν τη δυνατότητα να υπαγορεύουν σε όλους τη θέλησή τους. Επιχείρησαν να παραπλανήσουν τόσο εμάς, όσο και ολόκληρο τον κόσμο (σ.σ. σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), και για να το πούμε πιο απλά, μας εξαπατούσαν.

Για τη βοήθεια προς το Ιράκ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Βοηθάμε στο θέμα του Ιράκ, παραδίδοντας όπλα και πυρομαχικά. Συνεργαζόμαστε, όχι μόνο με τις παραδόσεις όπλων και άλλων μέσων, αλλά και με την ανταλλαγή πληροφοριών διαμέσου του κέντρου που δημιουργήθηκε από εκπροσώπους του Ιράκ, της Ρωσίας και της Συρίας. Δεν σχεδιάζουμε όμως να διευρύνουμε τη συμμετοχή μας.

Για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ

Αν θέλουμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμη ειρήνη στη νοτιοανατολική Ουκρανία και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ. Αυτοί (σ.σ. οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας) υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Κιέβου, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, εκτιμούν αρκετά αντικειμενικά την κατάσταση και κατανοούν πλέον ότι το πρόβλημα δεν έχει μόνο δύο χρώματα, το μαύρο και το άσπρο. Είναι πολύ πιο περίπλοκο.

0 Σχόλια