Η Ρωσία «χτίζει» την παρουσία της στη Συρία, την ίδια στιγμή που η Δύση θέλει πάση θυσία την ανατροπή του προέδρου

Την ώρα που η προσφυγική κρίση βρίσκει την Ευρώπη διχασμένη, αλλά κυρίως φανερά απροετοίμαστη για να την αντιμετωπίσει, στη Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στη Συρία, δηλαδή στη «γενέτειρά» της, όπου μαίνεται ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος, η Δύση συνεχίζει να παίζει επικίνδυνα στρατιωτικά (με γεωπολιτικό, βέβαια, φόντο) παιχνίδια με έναν και μοναδικό στόχο: την ανατροπή -πάση θυσία- του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, του Σύρου προέδρου, ο οποίος όμως απολαμβάνει τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο, έρχεται στην εξουσία με την έκφραση της βούλησης του λαού μέσω εκλογών και, αν αποχωρήσει, αποχωρεί μόνο εάν ο λαός τού το ζητήσει, κι όχι εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Διάσκεψης της Γενεύης ή της Διακήρυξης της Γενεύης» δήλωσε χθες ο Ασαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Διεμήνυσε, δε, κάνοντας ευθεία αναφορά στους δύο γύρους συνομιλιών που έχουν διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Μόσχας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ότι οι συριακές πολιτικές παρατάξεις πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον της χώρας, παράλληλα με τη διεξαγωγή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον Ασαντ, μάλιστα, «χρειάζεται ένας τρίτος γύρος συνομιλιών, μια "Μόσχα 3", για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις διάφορες συριακές παρατάξεις. Και όταν φτάσουμε στον γύρο "Γενεύη 3", θα έχει εξασφαλιστεί ότι θα έχει διαμορφωθεί συριακή συναίνεση που θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες να πετύχουν».

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ΗΠΑ επιμένουν στην άποψη ότι θα προτιμούσαν να δουν τη Ρωσία να συμμετέχει «εποικοδομητικά» στη διεθνή συμμαχία που αντιμετωπίζει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) στη Συρία, παρά να «χτίζει» τη δική της στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, μάλιστα, η υποστήριξη της Μόσχας στον Ασαντ «κινδυνεύει να οξύνει και να επεκτείνει τη σύρραξη, και να υπονομεύσει τον κοινό στόχο, αυτόν της καταπολέμησης του εξτρεμισμού».
Κλοπές αρχαίων σε τεράστια κλίμακα
«Λεηλασία σε βιομηχανική κλίμακα» κάνει πλέον το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στους αρχαιολογικούς χώρους της Συρίας, δήλωσε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο αρχαίων αντικειμένων τέχνης, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο ισλαμικός εξτρεμισμός. «Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αντικειμένων τέχνης είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα νούμερο ένα», πόσο μάλλον από τη στιγμή που «χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστών», είπε χαρακτηριστικά η Μπόκοβα. Τόνισε δε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει άμεσα τη νομοθεσία της, ώστε «να σταματήσει άμεσα το παράνομο αυτό εμπόριο», καθώς πολλές αρχαιότητες, αφού πουληθούν, καταλήγουν στη γηραιά ήπειρο.

0 Σχόλια