Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Προληπτικές συλλήψεις δεκάδων Κούρδων πολιτών στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενόψει των εκλογών της Κυριακής

Posted by Θεοφύλακτος Ακρίτας  |  at  10:27 π.μ. No comments

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες πολίτες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, σε αστυνομική επιχείρηση την οποία βουλευτής φιλοκουρδικού κόμματος χαρακτήρισε «πρόκληση» ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 43 πολίτες συνελήφθησαν στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι - όπως αναφέρθηκε - προγραμμάτιζαν διαδηλώσεις την ημέρα των εκλογών, ενώ ακόμη 37 πολίτες καταζητούνται.
Ο Χασίπ Καπλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) ο οποίος εκλέγεται στην επαρχία, κατηγόρησε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις εφόδους των αρχών.
«Αυτή η επιχείρηση που έγινε με την εντολή της κυβέρνησης του AKP, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, είναι μονολεκτικά μια "πρόκληση"», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Οι πολίτες όμως δεν πρόκειται να εκφοβηθούν. Θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση με την αυριανή μας προεκλογική συγκέντρωση», σημείωσε.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τις ταυτόχρονες εφόδους που εξαπέλυσε η αστυνομία σε σπίτια στην επαρχία τις πρωινές ώρες, ενώ πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν πως οι συλλήψεις είχαν στόχο τη νεολαία του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK).
Οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα πριν την προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Σιρνάκ και έπειτα από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μέσα στην εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει το κυβερνών AKP να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να του επιτραπεί η συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο να του παραχωρηθούν σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες.
Ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό για το HDP, όμως, μπορεί να δυσχεραίνουν αυτή του τη φιλοδοξία.
 
 defencenet.gr

Θέματα:
Η Ελλάδα μέσα στους Αιώνες:

"Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες, της ελευθερώσεως της πατρίδος μας! Το τέλος των τυράννων είναι αδελφοί μου πασίδηλον.".

Λάβε Ενημερώσεις

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ:

Σχετικά Άρθρα

0 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top