Παράλληλες έρευνες διεξάγουν οι ανακριτικές αρχές της Ελβετίας και της Αυστρίας, ύστερα από καταγγελία ότι το Ισραήλ κατασκοπεύει ξενοδοχεία στις δύο χώρες, όπου διεξάγονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό, πυρηνικό πρόγραμμα.

Η γενική εισαγγελία της Ελβετίας γνωστοποίησε χθες ότι στις 6/5 έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνες για πιθανή κατασκοπεία σε βάρος των διαπραγματευτών του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία). Εξι ημέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκαν υπολογιστές λόγω «υποψιών περί παράνομων επιχειρήσεων μυστικών υπηρεσιών επί ελβετικού εδάφους».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, Καρλ-Χάινς Γκρούντμποεκ, ανακοίνωσε ότι διεξάγονται έρευνες στο ξενοδοχείο Παλέ Κόμπουργκ, όπου έλαβαν χώρα αρκετοί γύροι των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων -σε Βιέννη, Λωζάννη, Μοντρέ και Μόναχο- εντατικοποιήθηκαν μετά την προσωρινή συμφωνία της 2ας Απριλίου, με στόχο την επίτευξη οριστικής επίλυσης του προβλήματος μέχρι την 30ή Ιουνίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι επίκειται μια «κακή συμφωνία», η οποία δεν θα παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Οι ανακοινώσεις των αυστριακών και των ελβετικών αρχών ήρθαν μία ημέρα ύστερα από σχετική καταγγελία της πολυεθνικής εταιρείας Kaspersky Lab, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εδρεύει στη Ρωσία. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε, στην ιστοσελίδα της, ότι εντόπισε κακόβουλο λογισμικό (malware), το οποίο είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κατασκοπείας των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πρόγραμμα. Το εν λόγω λογισμικό, με την κωδική ονομασία Duqu, μοιάζει πάρα πολύ με τον ιό Stuxnet, ο οποίος πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για να καθυστερήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το 2012.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε ότι έχει σχέση με το κακόβουλο λογισμικό, αν και επιβεβαίωσε την αντίθεσή της στην επωαζόμενη συμφωνία. «Δεν υπάρχει βάση στις αναφορές διεθνών μέσων περί ανάμειξης του Ισραήλ σ’ αυτή την υπόθεση» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Χοτόβελι. «Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να αποτρέψουμε μια κακή συμφωνία, διαφορετικά θα καταλήξουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ιρανική, πυρηνική ομπρέλα» προσέθεσε η Ισραηλινή αξιωματούχος.

Χαμηλούς τόνους στο ζήτημα που ανέκυψε κράτησε το Ιράν. «Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν εχθροί αυτών των συνομιλιών και ότι θα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, επομένως δεν εκπλαγήκαμε» δήλωσε ο Ιρανός πρέσβης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρεζά Νατζαφί. Ο Ιρανός διπλωμάτης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου, «εάν οι συνομιλητές μας παραμείνουν δεσμευμένοι στις παραμέτρους που ήδη έχουν συμφωνηθεί». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ, Λόρα Κένεντι, ζήτησε από το Ιράν να εφαρμόσει τα ενισχυμένα μέτρα διαφάνειας του πυρηνικού της προγράμματος, τα οποία προέβλεπε η προσωρινή συμφωνία του Απριλίου.
ΠΗΓΗ

0 Σχόλια