Το Sprut («Γιγάντιο χταπόδι») είναι το αναβαθμισμένο αυτοκινούμενο αντιαρματικό σύστημα. Το πρωτοποριακό άρμα, 2S25 «Sprut-SD», είναι αερομεταφερόμενο, και ρίχνεται με αλεξίπτωτο στο πεδίο της μάχης για να υποστηρίζει τις μονάδες καταδρομών.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η «Volgograd Machine Building» που ανήκει στον όμιλο εταιρειών «Εργοστάσια Τρακτέρ» του Βολγκογκράντ» («VTZ»), θα ξεκινήσει την παραγωγή των αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων καταστροφέων αρμάτων 2S25 «Sprut-SD» για τις Δυνάμεις Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.  
Το πρωτοποριακό άρμα μάχης φέρει σαν κύριο οπλισμό ένα πυροβόλο λείας κάννης διαμετρήματος 125 mm, είναι αμφίβιο, ζυγίζει μόλις 18 τόνους και μπορεί να πέσει με αλεξίπτωτο από τα μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Ήδη, από το 2009, οι ρωσικές Δυνάμεις Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών εκτιμάται ότι διαθέτουν 24-36 αυτοκινούμενα αντιαρματικά οχήματα-«αλεξιπτωτιστές», που συγκροτούν τέσσερις πυροβολαρχίες καταστροφέων αρμάτων.
Τα νέα «Sprut» θα διαφέρουν από τα έως τώρα υπάρχοντα «Γιγάντια χταπόδια» στον υψηλό βαθμό ενιαιοποίησης των συστημάτων τους με το γνωστό άρμα μάχης BMD-4M, το οποίο αντικαθιστά στις δυνάμεις καταδρομών τα πεπαλαιωμένα BMD-1,2 και 3. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της «VTZ» Αλεξάντρ Κλιούζεφ, το νέο άρμα θα έχει ενοποιημένη κατασκευαστική βάση με το BMD-4M για τα κιβώτια ταχυτήτων, το σύστημα μετάδοσης κίνησης και ανάρτησης και για τα φορεία αξόνων.
Πηγή: TractorPlants
Εκτός αυτού, το 2S25 θα αποκτήσει σύγχρονο ψηφιακό σύστημα αναγνώρισης στόχου, κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να χτυπάει στόχους ημέρα και νύχτα και κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Τα συστήματα «Sprut» που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία στις αερομεταφερόμενες Δυνάμεις είναι  εξοπλισμένα με το πυροβόλο λείας κάννης 2a75 διαμετρήματος 125 mm, που μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικότητα, εκτός από τα κανονικά, διατρητικά και υψηλής εκρηκτικότητας βλήματα, τους καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους «Reflex». Το βλήμα 9M119M του συγκροτήματος πυραύλων «Reflex» που καθοδηγείται στο στόχο από λέιζερ, μπορεί να χτυπήσει σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, όχι μόνο άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα του εχθρού, αλλά και να πλήξει με επιτυχία ελικόπτερα που πετούν χαμηλά και να καταστρέψει διάφορες αμυντικές εγκαταστάσεις. Το πυροβόλο 2a75, είναι μια ειδική -προσαρμοσμένη στα «Sprut»- έκδοση του πυροβόλου 2a46, με το οποίο είναι εξοπλισμένα τα ρωσικά άρματα μάχης T-72, T-80 και T-90.
Μεγάλη ευελιξία
«Το «Sprut» δεν είναι απλά ένα αντιαρματικό πυροβόλο πάνω στο σασί τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) BMD. Είναι ένα εξελιγμένο οπλικό σύστημα, ένα ελαφρύ αερομεταφερόμενο άρμα μάχης που όταν ριχτεί από το αεροσκάφος στο σωστό μέρος και την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να προσφέρει καταλυτική βοήθεια στους καταδρομείς- αλεξιπτωτιστές», δήλωσε στη RBTH εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και δεν μπορεί να συγκριθεί στη θωράκισή του με ένα άρμα μάχης, η δυνατότητα πτώσης με αλεξίπτωτο, καθιστά το εκσυγχρονισμένο σύστημα ένα ισχυρό οπλικό σύστημα υποστήριξης των μονάδων καταδρομών. Τα 2S25 είναι καταπληκτικά για επιχειρήσεις σε ορεινούς όγκους. Στα στενά μονοπάτια-«κατσικόδρομους» των βουνών, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό δεν είναι το πάχος της θωράκισης αλλά η ευελιξία και το μικρό βάρος. Το ίδιο αποτελεσματικά είναι τα «Γιγάντια χταπόδια» και στα υδάτινα κωλύματα. «Τα άρματα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διέλευση των υδάτινων εμποδίων. Χρειάζεται να σφραγιστούν ερμητικά και να τοποθετηθεί ειδικός σωλήνας για την παροχή αέρα, κλπ. Τα «Sprut», όμως, όπως και όλα τα άλλα αερομεταφερόμενα οχήματα μάχης, μπορούν με απειροελάχιστη προετοιμασία να περάσουν κάθε υδάτινο εμπόδιο εν κινήσει χωρίς πρόβλημα», εξηγεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης.
Το αμφίβιο «Sprut»

Να σημειωθεί πως πολλοί κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν ελαφρά άρματα μάχης. Σήμερα, στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται ενεργά η Κίνα και η Σουηδία, ενώ πρόσφατα παρουσίασαν τη δική τους έκδοση ελαφρού άρματος, σχεδιαστές από την Πολωνία. Μέχρι πρότινος, τα «Γιγάντια χταπόδια» δεν είχαν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Τώρα όμως, όταν οι Δυνάμεις Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας αυξάνουν τις παραγγελίες, και ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση για ελαφρά άρματα παγκοσμίως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αγοραστές για το 2S25.
Το «Sprut» έχει προσελκύσει και την προσοχή του Σώματος των Πεζοναυτών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν εξοπλισμένο με τα αμφίβια άρματα PT-76. «Τώρα, οι πεζοναύτες χρησιμοποιούν τα τανκ Τ-72. Αλλά για την απόβαση των αρμάτων στη στεριά, τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων θα πρέπει να φθάσουν πολύ κοντά στην ακτή. Ωστόσο, στα τάγματα πεζοναυτών που βρίσκονται στο πρώτο «κύμα» των αποβατικών επιχειρήσεων, η υποστήριξη από τα άρματα μάχης είναι καθοριστικής σημασίας. Τα αμφίβια «Sprut» είναι τα πιο κατάλληλα γι’ αυτή την αποστολή», είπε στην RBTH ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Russia’s New Army», Ντμίτρι Μπολτένκοφ.
Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, το ρωσικό ελαφρύ άρμα μάχης είναι πρωτοποριακό και συγκριτικά καλύτερο: Είναι εξοπλισμένο με ισχυρό πυροβόλο και υποστηρίζεται με το πλήρες πακέτο πυρομαχικών, περιλαμβανομένων πυραύλων καθοδηγούμενων με λέιζερ.

0 Σχόλια