Δύναμη ταχείας επέμβασης τεσσάρων χιλιάδων στρατιωτικών, αποφάσισε να συστήσει το ΝΑΤΟ, με αποστολή την ανάπτυξή τους κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αυτό το πρώτο βήμα, καθώς και άλλα, αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 4-5 Σεπτεμβρίου, ήταν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού που συνορεύουν με τη Ρωσία. Οπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, η Μόσχα βρέθηκε στο στόχαστρο της σκληρής κριτικής των 28 μελών του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της υποτιθέμενης «εισβολής» στη νοτιοανατολική Ουκρανία και της «προσάρτησης» της Κριμαίας στη Ρωσία.
Το κείμενο που αναμενόταν περισσότερο απ’ όλα στην Ουαλία, ήταν η τελική διακήρυξη. Και σε αυτή καταγράφηκε ότι ως απάντηση στη «ρωσική απειλή», το ΝΑΤΟ δημιουργεί δύναμη ταχείας αντίδρασης. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανέφερε ότι η δύναμη θα στελεχώνεται από στρατεύματα των κρατών-μελών της Συμμαχίας εκ περιτροπής, και την χαρακτήρισε ως ένα μείγμα τακτικών και ειδικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν «να μετακινούνται εύκολα και θα επιφέρουν ισχυρά πλήγματα». Όταν θα καθίσταται αναγκαίο, οι ενέργειες των χερσαίων δυνάμεων θα υποστηρίζονται από αέρος και θαλάσσης.
Ο Ράσμουσεν αρνήθηκε να αναφερθεί στον όγκο αυτού του στρατιωτικού σχηματισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της RBTH, τη δύναμη θα αποτελούν περίπου τέσσερις χιλιάδες άντρες. Αυτοί θα αναπτύσσονται σε οποιαδήποτε χώρα της Συμμαχίας μέσα σε 48 ώρες, ενώ θα λειτουργούν, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του Οργανισμού, σαν «μέσο αποτροπής σε πιθανά σχέδια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Βαλτικής». Θυμίζουμε ότι οι Βαλτικές χώρες και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, απ’ την αρχή της ουκρανικής κρίσης αξίωσαν από τη Συμμαχία να λάβει άμεσα μέτρα για την «ασφάλειά» τους.
Ισχυρές διαφωνίες στο ΝΑΤΟ
Ωστόσο, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, απείχαν από μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα έθετε υπό απειλή την Ιδρυτική πράξη Ρωσίας - ΝΑΤΟ από το 1997, που προέβλεπε ότι η Συμμαχία δεν θα ανέπτυσσε στην Ανατολική Ευρώπη σημαντικό όγκο στρατευμάτων σε μόνιμη βάση. Πάντως, η απόφαση που ελήφθη στην Ουαλία για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, εκτιμάται ότι -προς το παρόν- δεν θα οδηγήσει σε παραβίαση της συγκεκριμένης συμφωνίας, παρ' ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται μόνιμα πλησίον των ρωσικών συνόρων.
Παράλληλα, επτά χώρες του ΝΑΤΟ (Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Λεττονία, Λιθουανία και Εσθονία) υπέγραψαν σύμφωνο για τη δημιουργία του λεγόμενου ενιαίου εκστρατευτικού Σώματος, μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης σε μικρογραφία. Εμπνευστής της σύστασής του ήταν το Λονδίνο. Εκτιμάται ότι το Σώμα δεν θα διεξάγει μόνο ταχείες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των συμμάχων, αλλά θα δρα και σε ζώνες φυσικών καταστροφών και κρίσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Στη σύνθεση του νέου σχηματισμού θα περιλαμβάνονται χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές μονάδες. «Το σύμφωνο αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες της RBTH- είναι μια διακήρυξη προθέσεων. Το φθινόπωρο θα διεξαχθούν συνομιλίες για το μέρος που θα γίενι η βάση του ενιαίου εκστρατευτικού σώματος, για τη διάρθρωση και τον αριθμό του, καθώς και για τη συμβολή της κάθε χώρας-μέλους».
Επικίνδυνες αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν θεωρεί τυχαίο ότι το διάστημα μετά τις επαφές των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας στο Μινσκ και την ειρηνευτική πρωτοβουλία των επτά σημείων του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακούστηκαν στο Κίεβο αξιώσεις να εγκαταλειφθεί το καθεστώς εκτός συμμαχιών υπό το οποίο τελεί η χώρα, και να αρχίσει η διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρουσκό, η νέα κατεύθυνση που επιλέγει η Συμμαχία μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews, ανέφερε ότι, από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ ξεκινά στρατιωτικές προετοιμασίες εναντίον της Ρωσίας, παρ’ όλο που δεν υπάρχει καμιά αιτία γι’ αυτό, και από την άλλη, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας με τη Μόσχα, ακόμα και σε τομείς που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συνεργασία με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Τις ενέργειες της Συμμαχίας ο Γκρουσκό τις χαρακτήρισε «φοβικές», τονίζοντας όμως, πως αυτές οι «φοβίες» είναι αδύνατο να θεραπευτούν με την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και επιπρόσθετων στρατευμάτων.
«Ορισμένοι Δυτικοί εταίροι -σημείωσε προ ημερών ο Λαβρόφ- μεταξύ αυτών δυστυχώς και ο παράγοντας με την ισχυρότερη επιρροή, οι ΗΠΑ, επιθυμούν να νικήσει το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, να νικήσει εκείνη η αντίληψη που θέλει τις ΗΠΑ να υπαγορεύουν σε όλους τη θέλησή τους. Η θεωρία αυτή, την οποία έχει διακηρύξει επανειλημμένα σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα βγει σε καλό».
Βοήθεια με όπλα στην Ουκρανία
Οι μετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής υποσχέθηκαν στρατιωτική βοήθεια στον Πιότρ Ποροσένκο που μετέβη στην Ουαλία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ και Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ουκρανού προέδρου, πρόκειται για «αεροπορικές και μη αεροπορικές» αμυντικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων και όπλων υψηλής ακρίβειας. Ο Ποροσένκο δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τις χώρες που θα εφοδιάσουν την Ουκρανία, ούτε και τα είδη των όπλων.
Όσον αφορά, τέλος, το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι αυτό παρέμεινε στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Ποροσένκο, παρόντος του Ράσμουσεν, ανέφερε ότι δεν έχει έρθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου γι’ αυτό, καθώς η Ουκρανία πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες -για την ένταξη στη Συμμαχία- μεταρρυθμίσεις. «Όταν η χώρα θα πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξη -δήλωσε ο Ποροσένκο- ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει πότε και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η ένταξη». 

0 Σχόλια