Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού τιτλοφορείται «Αποτέλεσμα της απόρρητης έκθεσης της Αθήνας: η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα αποζημιώσεις» και αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σχετικά με το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων για πιθανές αξιώσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.
«Ακόμη, η έκθεση είναι αυστηρά απόρρητη. Σύντομα θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή. Μέσα σε 80 σελίδες επεξεργάζεται μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ελληνικής κυβέρνησης τις πιθανές αξιώσεις τις χώρας έναντι της Γερμανίας για αποζημιώσεις. Η ηγεσία στην Αθήνα, όμως, διστάζει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα» αναφέρει το Spiegel και προσθέτει: «Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει την αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Την επίσημη θέση εξέφρασε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα θεωρεί το θέμα ανοιχτό και "διατηρεί το δικαίωμα να καταφέρει μια ικανοποιητική λύση"».
Όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, «η αρμοδιότητα για την Έκθεση δεν είναι πλέον μόνο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών και επίσης ο πρωθυπουργός έχει παραλάβει τις 80 σελίδες». Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη σε δήλωση «υψηλόβαθμου εκπροσώπου της κυβέρνησης» της Ελλάδας στο Spiegel, ότι «θα υπάρξει απόφαση στο ανώτατο επίπεδο για τη δημοσιοποίηση και ο Σαμαράς θα αποφασίσει για αυτό».
Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το περιοδικό, ανέφερε ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς μια αντιπαράθεση με το Βερολίνο».
Σύμφωνα με το Spiegel, το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και, σε περίπτωση που καταβαλλόταν, θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική πατάει φρένο, θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης» επισημαίνει ο ανταποκριτής και υποστηρίζει ότι η άποψη στην Ελλάδα είναι διαφορετική.


ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αντώνης Σαμαράς κρατάει στο συρτάρι το πόρισμα»
Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
«Εύλογα ερωτηματικά ανακύπτουν από τη σιωπή του Πρωθυπουργού για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα [...] ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει στα χέρια του, από τις 8 Μαρτίου, πόρισμα 80 σελίδων με στοιχεία, αποδείξεις και νομικά επιχειρήματα για το κατοχικό δάνειο και τις γενικότερες οφειλόμενες επανορθώσεις της Γερμανίας προς τη χώρα μας για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Κι όμως, τα ευρήματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με πρωτοστάτη τον Μανώλη Γλέζο, χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα», ενώ η κυβέρνηση περιορίστηκε να ευχαριστήσει τους ερευνητές και να σιωπήσει...
Υπενθυμίζουμε ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε το σθένος να θέσει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου στο γερμανό Υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, στο Βερολίνο. Αντίθετα, η τρικομματική κυβέρνηση, πάντοτε πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών, δεν έχει τολμήσει να ψιθυρίσει μια λέξη, τη στιγμή που αγωνίζεται να ξεπουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές τη δημόσια περιουσία και να απομυζήσει και τα τελευταία εισοδήματα του ελληνικού λαού.
Μετά από αυτή την εξέλιξη δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, εάν συνεχίσει η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, να κρατάει στο συρτάρι, αναξιοποίητο, το συγκεκριμένο πόρισμα. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για το κρίσιμο αυτό ζήτημα».
ΕΘΝΟΣ.gr

0 Σχόλια