Tην «άκρη του νήματος» για την αναζήτηση των υπευθύνων και τον καταλογισμό των ευθυνών, όπου υπάρχουν, για την προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως υπήρξε ώστε κάποιοι να προλάβουν να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου, πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αποτελεί η απόρρητη λίστα των 6.000 ατόμων που έχει στα χέρια της ήδη η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.
Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 3.291 καταχωρίσεις (γιατί ο αριθμός των 6.000 αφορά και συνδικαιούχους των λογαριασμών και φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες) από αναλήψεις που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και 132 στη Λαϊκή Τράπεζα, που αφορούν συνολικές αναλήψεις του αστρονομικού ποσού των 3 δισ. ευρώ μόνο στο διάστημα 1-15 Μαρτίου 2013.
Η μαζική αυτή απόσυρση καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες το κρίσιμο δεκαπενθήμερο έφερε πιο κοντά την κατάρρευση και οδήγησε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» όσων καταθέσεων παρέμειναν στην Κύπρο.
Η λίστα την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» παραδόθηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κατόπιν αιτήματος της κυπριακής Βουλής και αναμένεται να παραδοθεί και στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει εάν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και προνομιακή ενημέρωση σε επιχειρηματίες και καταθέτες, από ανθρώπους που λόγω της θέσης τους γνώριζαν για το «κούρεμα».
Ηδη στην Κύπρο έχει αποκαλυφθεί η διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη με μία από τις εταιρίες που αναγράφονται στη λίστα, ενώ η κόρη του δήλωσε ότι επρόκειτο για ποσά που έφτασαν στην Κύπρο και την επομένη μέρα αποσύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό στο πλαίσιο συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλά και η εμφάνιση εταιρείας στην οποία ήταν μέλος του ΔΣ ο τέως υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής δικαιολογήθηκε από τον ίδιο με το επιχείρημα ότι είχε παραιτηθεί από αυτή τη θέση. Στη λίστα φιγουράρουν δεκάδες φυσικά πρόσωπα, μεγάλες επιχειρήσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, όμως και πολύ περισσότερες εταιρείες (όχι μόνο ρωσικών συμφερόντων), τις οποίες διαχειρίζονται δικηγορικά και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο.
ΕΘΝΟΣ.gr

0 Σχόλια