Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

«Πραγματική» η πιθανότητα να βγει από την Ευρωζώνη η Κύπρος, Μακάρι να γίνει το συντομότερο δυνατόν

Posted by Θεοφύλακτος Ακρίτας  |  at  2:14 π.μ. No comments


Είναι «πραγματική» η πιθανότητα να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη, μετά την αμφιλεγόμενη διάσωσή της, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη.
«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος. «Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Σατλ, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική «ύφεση» που προαναγγέλλεται για τη χώρα.
«Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση», η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, «απαραιτήτως» επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη. Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει το κόστος της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ. Το IIF έχει έδρα την Ουάσιγκτον και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα άνω των 470 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Θέματα:
Η Ελλάδα μέσα στους Αιώνες:

"Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες, της ελευθερώσεως της πατρίδος μας! Το τέλος των τυράννων είναι αδελφοί μου πασίδηλον.".

Λάβε Ενημερώσεις

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ:

Σχετικά Άρθρα

0 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top